Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár pontos szám még nincs, az biztos, hogy gyenge lett az idei termés étkezési almából, és minden bizonnyal 400 ezer tonna alatt marad a mennyiség - mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a napilapnak.

Idén az étkezési minőség a termés harmadát sem éri el, mivel sok volt a tavalyi fagyok miatti minőségi sérülés, több volt az apró alma, és a nyári aszály is ártott, például színeződési problémákat okozott.

Ennek megfelelően viszonylag magas termelői árak alakultak ki: az első osztályú tartályládás lédig áruért - amelyet nem tároltak, nem csomagoltak és semmilyen egyéb költség sem terhelte - kilónként nettó 100-110 forintot adtak a szüreti időszakban. Ez a tavalyi ár duplája - mondta Apáti.

Ha nem egyből a fa alól adják el az almát, még a tárolás, válogatás, csomagolás, árumozgatás, szállítás és egyebek költségeivel is számolni kell, ami az alelnök szerint kilónként további nettó 60-100 forint közötti tétel. Ebbe a helyzetbe "rondított bele" az egyik áruházlánc akciója, amelynek keretében 158 forintos fogyasztói áron - vagyis az áfát levonva nettó 124 forintért - árulták az almát. (A FruitVeB nem nevezte meg az áruházláncot, de a múlt héten zárult akció az Auchan reklámújságjában szerepelt.)

A szakmai szervezetek az összes áruházlánccal egyeztetést kezdeményeznek a hasonló ilyen árletörő akciók elkerülése érdekében. A FruitVeb szerint a nyomott ár használata a termelőkkel szembeni inkorrekt magatartás, mivel a hasonló akciók olyan árversenyt képesek beindítani, amelyek tovább csökkentik az árakat. Ha pedig ilyen szinten ragadnak a fogyasztói árak akkor belátható időn belül bekövetkezhet, hogy nem lesz Magyarországon termelt alma a hazai boltok polcain - állapította meg a szakmai szervezet alelnöke.

Magyarország a rendszerváltás előtti időszakban még évente átlagban 1-1,2 millió tonna almát termelt.

Magyar almaadatok
ÉvTermőterület (ezer hektár)Termés (ezer tonna)
201433,3779,9
201532,8511,5
201632,5497,1
201732,2473,7
201831,8678,8
Forrás: KSH