Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kúria szerdán hozott, és a bíróság internetes oldalán közzétett végzésében megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, és megállapította, hogy a DK által a pesterzsébeti választási bizottságba delegált tag megbízása megfelel a törvényi feltételeknek, az elfogadható - írta az MTI.

A DK március 19-én bejelentette delegáltját a budapesti 16-os oevb-be. Az oevb a megbízást visszautasította, arra hivatkozva, hogy abban a választókerületben a DK nem állított jelöltet, ezért nem jogosult oevb-tag megbízására.

Az NVB helybenhagyta az oevb döntését. Döntésében arra hivatkozott, hogy az oevb feladat- és hatásköre, illetve illetékessége kizárólag az egyéni választókerületi választáshoz kapcsolódik. Az NVB hivatkozott arra is, hogy az országos lista vonatkozásában a választókerület az egész ország, a jelölőszervezet az egész ország területére, nem pedig az egyéni választókerületben állítja listáját. (A DK, mint országos listát állító párt, az NVB-be jogosult tagot delegálni.) A szavazatszámláló bizottságba pedig a jogszabály azért teszi lehetővé akár az egyéni jelölt, akár az országos lista jogán való delegálási lehetőséget, mert a szavazatszámláló bizottság feladatai ellátása során az egyéni jelölt és az országos listás választás lebonyolításában is részt vesz.

A DK azonban bírósági felülvizsgálatot kért a Kúriától, amelynek Lomnici Zoltán vezette tanácsa szerdán megváltoztatta az NVB döntését.

A bíróság szerint a választási eljárási törvény szerint a jelölőszervezet két jogcímen jogosult delegálásra: ezek egyike az egyéni jelölés, a másik pedig a listaállítás. A két jogcímet a jogalkotó úgy foglalta egybe, hogy amennyiben bármelyik jogcímen - adott esetben mindkét jogcímen - joga lenne a jelölő szervezetnek a megbízásra, akkor is csak egy tagot delegálhat - érvelt a bíróság.

A Kúria utalt arra is, hogy az egyéni választókerületben lista állítására soha nem kerül sor, a választási eljárásról szóló törvény azonban egyértelműen tartalmazza a listát állító jelölő szerv megbízási jogát az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba is.

A bíróság egyetértett a párttal abban is, hogy az oevb feladatköre nem kizárólagosan az egyéni választókerületi választáshoz kapcsolódik, például hatáskörrel rendelkezik a körzeti és helyi, illetve lekérhető médiaszolgáltatással vagy nem országosan terjesztett sajtótermékekkel kapcsolatos, továbbá a szavazatszámláló bizottság tevékenysége vagy döntése elleni kifogások elbírálására is.

A bíróság ezért az NVB határozatát megváltoztatta és megállapította, jogszerű a DK-s delegált megbízása a pesterzsébeti választási bizottságba. A végzés jogerős.

Fotó forrása: Shutterstock