El kellene mozdulni a hosszú lejáratú állampapírok irányába, amelyek egy része akár devizában is lehetne - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a hetilapnak adott interjúban. Véleménye szerint tíz-, húsz- vagy harmincéves papírokat lehetne kibocsátani megfelelő kamatkondíciók mellett, ha az átlagnál nagyobb gazdasági növekedést akar elérni az ország.

Az elnök az áremelkedést kockázatosnak tartja a költségvetés egyensúlya szempontjából. A kereslet és a kínálat egyensúlyának a munkaerőpiacon tapasztalható felborulásából fakadóan sok esetben olyan mértékben nőnek a bérek, ami mögött nem áll a hatékonyság javulása - tette hozzá Domokos, aki szerint például az építőiparra és a kereskedelemre is jellemző ez a helyzet.

A számvevőszék első embere további adó- és járulékcsökkentést tartana kívánatosnak. Úgy látja, hogy a bérterheket tovább kell mérsékelni mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldalon.

Domokos a beruházási piacot túlfűtöttnek tartja. Véleménye szerint az államnak vissza kellene fognia a befektetéseit, hiszen a beruházások pörgetése a kapacitáshiány miatt automatikus árnöveléshez, minőségromláshoz, az építkezések elhúzódásához és végső soron a bizalom megingásához, közpénzvesztéshez vezethet. Ha a vállalkozói szféra beruház, akkor a kormányzatnak visszább kell lépnie és fel kell készülnie arra az időszakra, amikor kevésbé lesznek aktívak a piaci szereplők.