Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap információi szerint két nagy témakör megvitatása lehet napirenden: a tavaly ősszel megkötött bérmegállapodás első hónapjainak értékelése, és a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról megkezdett népszavazási aláírásgyűjtés.

A bérmegállapodás felülvizsgálata több ok miatt is aktuálissá vált, egyrészt az egyezség szerint újra kell gondolni a bérmegállapodást, ha a hazai bruttó bérek emelkedése meghaladja a 11,4 százalékot. Márpedig a KSH adatai szerint a nemzetgazdaság egészét nézve idén január és július között 12,6 százalékos volt az emelkedés - írták.

Emlékeztetett a lap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közelmúltban tett javaslatára is, hogy a megállapodásban szereplő jövő évi fél százalékos szociális hozzájárulási adó csökkentése helyett legalább 3,5 százalékponttal legyen kevesebb a szocho mértéke a munkaadóknak.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke is azt kezdeményezte, hogy a 2019-re tervezett 6 százalékos reálkereset-növekedéshez kötött szociális hozzájárulási adó csökkentésének egy részét előre kellene hozni 2018-ra.

A Liga Szakszervezetek hétfőn hozta nyilvánosságra saját javaslatát, amelyben a munkavállalói terhek csökkentésére tett javaslatot. Az érdekvédők szerint elsősorban a munkavállalók által fizetett járulékokat kellene csökkenteni, mert ez hozna nettó béremelkedést.