Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Így 2018. január-júniusban a bruttó átlagkereset 324,4 ezer forint, a nettó átlagkereset pedig 215,7 ezer forint volt, mindkettő egyaránt 11,9 százalékos emelkedés az előző évhez viszonyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.

A friss számok alapján 2018. júniusban:

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 329,6 ezer forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 341,7 ezer forint volt.
  • Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 219,2 ezer forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 227,7 ezer forintra becsülhető.
  • A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 11,2 százalékkal nőtt 2017-hez képest.

2018. január-júniusban:

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 324,4 ezer forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 336,9 ezer forint volt.
  • A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (618,2 ezer forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (208,2 ezer forint).
  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó kereset 301,8 ezer forint volt.
  • Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 215,7 ezer forint volt. 2018-ban a családi adókedvezmény a kétgyermekes családok esetében tovább emelkedett. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 224,3 ezer forintra becsülhető.
  • A költségvetési és a nonprofit szféra egyes szervezeteinél dolgozók közül mintegy 80 ezer fő (az adóváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó) kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 8400, illetve 7400 forint.
  • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 11,9, a rendszeres bruttó kereset ennél kisebb mértékben, 11,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához hasonlítva.
  • A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,3 százalékos növekedése mellett a reálkereset 9,4 százalékkal emelkedett.
  • A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 339,9 ezer forint volt, 11,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,6 százalék volt.

A kép forrása: Shutterstock.