Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Leállt a teljes Audi-gyár. A motor- és járműgyártáson sem vette fel a munkát csütörtökön reggel a délelőttös műszak. A szakszervezet egyelőre pontos létszámot nem tudott mondani, de megítélésük szerint a múlt pénteki kétórás figyelmeztető sztrájkhoz képest többen sztrájkolnak, ami azt jelenti, hogy 4000-4500 ember nem vette fel a munkát - tudósított a Kisalföld helyszíni munkatársa. A lap szerint a sztrájk a törvényesség keretein belül zajlik, attrocitás nem történt.

A dolgozók számára a nap folyamán többször tartanak gyűléseket a gyár több pontján, addig az úgynevezett team szobákba várakoznak. A kormány szerint a győri Audi-gyárban a német autóipari cégek közötti bérverseny miatt állt le a munka. A kormány nem szól bele a vitába, de megegyezést szeretne.

A szakszervezet követelése tartalmazza, hogy bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg.

Az Audi Hungaria Zrt. már 2016 óta folytatja azt a gyakorlatot, hogy a termelésingadozások miatt felhalmozódó mínusz munkaórákra eső bért megpróbálja visszaszedni egyes dolgozóitól, akik a cégtől távoznak. Az országban más munkáltatóknál ez a visszafizetési dilemma a Napi.hu tudomása szerint nem merült fel eddig.