Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2014. októberében az osztrák idegenrendészeti hivatal egy több gyerekes, egyedülálló afgán menedékkérő esetében úgy döntött, hogy a dublini rendelet értelmében visszaküldi őt Magyarországra - idézte a Der Standard írását a 444.hu. Az érintett nő akkor fellebbezett a döntés ellen, a bíróság szerint pedig 2014. októbere óta lényegesen változott az itteni helyzet, és Magyarország már nem számít biztonságos országnak.

Ezzel együtt az osztrák belügyminisztérium jelezte, hogy a döntés erre az esetre vonatkozik, ugyanakkor igaz az is, hogy a döntésnek valamennyire orientálnia kell az osztrák rendészeti hivatal munkáját ehhez hasonló esetekben. Utóbbi azt jelenti, hogy ha Magyarországot általánosságban is nem biztonságos országnak tekintik, akkor ide Ausztriából nem lehet visszatoloncolni menedékkérőt.

Annak meghatározása, hogy egy uniós tagállam mely országokat tart biztonságosnak, nemzeti hatáskörbe tartozik. Magyarország nemrég minősítette Szerbiát biztonságos országnak, így a kormány most jog szerint megteheti, hogy oda toloncoljon vissza bevándorlókat és menekülteket.