A közlekedési hatóság a közúti akciójában azt ellenőrzi, hogy a járművek fel vannak-e készítve a téli időjárási körülményekre. Elsősorban a személygépkocsikat és az autóbuszokat vizsgálják - mondta Mikulás Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője az InfoRádiónak.

A téli időjárási körülmények elsősorban a hőmérséklet- és a látási viszonyok megváltozásából erednek, ezért a kollégák vizsgálják a gumiabroncsok állapotát. Felhívják az autóvezetők figyelmét arra, hogy problémákat okozhat, ha a különböző folyadékok - ablakmosó-, motorhűtő - nem a téli üzemnek megfelelő - mondta főosztályvezető.

Ellenőrzik továbbá az ablaktörlő működését és az ablaktörlő-lapátok állapotát, valamint a világítást is. A fő cél a figyelemfelhívás: a megváltozott viszonyok miatt érdemes jobban odafigyelni az autókra.

A téligumi-használat csak a fővárosi taxik számára kötelező, ugyanakkor ajánlott, mert rendkívüli módon befolyásolja a közlekedés biztonságát. Nyári abronccsal a fékút a többszörösére is nőhet. Mások a tapadási tulajdonsága. Az autóbuszok ellenőrzésekor a téli átálláson túl megvizsgálják a jármű mentést segítő biztonsági berendezéseit, felszereléseit - tette hozzá Mikulás Róbert. Ilyenek a tűzoltókészülékek, az üvegtörő kalapácsok és ellenőrizzük a vészkijáratok megjelölését és megfelelő működését.

Ha olyan műszaki hiányosságot találnak, ami miatt a járművet közúti közlekedésre alkalmatlannak találják, a forgalmi engedélyt érvénytelenítik, illetve soronkívüli műszaki vizsgálatra rendelik a járművet. Az országos, összehangolt akció szerdától péntekig tart.