Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány korábban megállapodott az Európai Bizottsággal abban, hogy 1,7 százalékos hiányra fog törekedni. A kormány az idei költségvetésben nem hajtotta végre a korábbi vállalást, továbbá a már elfogadott jövő évi büdzsében sem járt el a megállapodás értelmében, holott a bizottság képviselői még időben, a törvény elfogadása előtt, tavasszal figyelmeztették - mondta az ellenzéki politikus az MTI híre szerint.

Varju László szerint a kormány nemcsak a bizottsággal kötött megállapodást hagyja figyelmen kívül, de a stabilitási törvény előírásait sem tartja be. Amikor a növekedés és az infláció is meghaladja a 3 százalékot, speciális szabályok alkalmazására lenne szükség.

A "jelentős forintgyengüléshez hozzájáruló választási költségvetés" után a magyar emberek érdekében ideje lenne változtatni a költségvetési politikán és áttérni a takarékos, úgynevezett anticiklikus politikára - véli Varju.

A képviselő elmondta, hogy a bizottság szerint hozzávetőleg 1 százalékos, 400 milliárd forint körüli megtakarításra kellene törekednie a kormánynak, amely összeg háromnegyedét javasolták már ebben az évben érvényesíteni. A költségvetési bizottság DK-s elnöke szerint a felesleges kiadások lefaragásával megtakarítható lenne ez az összeg. (A hiány elszállt, de költi a tartalékot a kormány.)

Az EB háromtagú delegációjával az európai ügyek bizottsága, a költségvetési bizottság és a gazdasági bizottság kormánypárti és ellenzéki képviselői egyeztettek kedden az Országgyűlésben.

A kép forrása: Pixabay.