A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,0 százalékkal csökkent, a belföldi vendégek által eltöltötteké 0,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 6,7 százalékkal emelkedett.

Az első hat hónapban a vendégéjszakában mért vendégforgalom 5,3, bruttó bevétele 10 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában.

A külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, és meghaladta az 558 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,0 százalékkal csökkent, és 1,4 milliót tett ki. A vendégéjszakák 82 százalékát realizáló szállodákban a növekedés mértéke 0,1 százalékos volt. A külföldivendég-éjszakák száma Budapest-Közép-Duna-vidék, Közép-Dunántúl és Tisza-tó régiókban nőtt, a többi turisztikai régióban visszaesett.

A belföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,2 százalékkal növekedett, és meghaladta az 1,5 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban és a kempingekben mér­séklődött, a panziókban, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban nőtt. A Balatonnál 6,0 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ennek következtében 30 százalékról 28 százalékra csök­kent a balatoni éjszakák aránya a teljes belföldi forgalmon belül.

A szállodák szobakihasználtsága 0,9 százalékponttal 64,8 százalékra.

Az összes bruttó árbevétel 6,7 százalékkal (47 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 5,0 százalékkal (28 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 30 százalékkal (11 milliárd forintra) emelkedett, miközben az egyéb szolgáltatások bevétele 11 százalékkal (8 milliárd forintra) csökkent folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 5,5, a belföldi 4,1 százalékkal bővült.

Ezt már olvasta? Az előző hétvégén megtelt a Balaton.

A kép forrása: Napi.hu/Szász Péter.