Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei első negyedévben több mint 24 ezer új személyautó talált gazdára Magyarországon, ami 24 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az eladások többségét, 60 százalékát a céges vásárlások jelentik, a magánszemélyek csak 40 százalékkal részesednek. Ők az első negyedévben alig több mint 10 ezer darab új autót vásároltak, ami 31 százalékos növekedést jelent éves összevetésben, míg a céges autóvásárlások 19 százalékkal 12 ezer darabra nőttek. Tehát a növekedésben a magánszemélyek lekörözték a cégeket - derül ki a DATAHOUSE Bukszának elküldött részletes adataiból.

Más szeretnek

A magánszemélyek vásárlásai alapján felállított márka- és modellrangsor eltér a cégestől, ebből adódóan az összes eladás alapján készült listától is. Például a cégeknél a márkarangsor első három helyén a Skoda, a Ford és a Volkswagen szerepel, majd az Opel és a Suzuki következik. Ezzel szemben a magánszemélyeknél messze a Suzuki a legkedveltebb.

Márkarangsor a magánszemélyek vásárlásai alapján
MárkaEladott autók száma 2017. első negyedév (darab)
Suzuki2043
Opel1041
Toyota968
Dacia876
Ford777
Forrás: DATAHOUSE, Buksza

A Suzuki után egyébként a magánszemélyeknél az Opel, a Toyota, majd a Dacia és a Ford következik a darabszámok alapján. Az is látszik, hogy a magánszemélyek körében az alacsonyabb áron kapható autók a legnépszerűbbek: a 10 legkedveltebb autó között nincs olyan, amelynek listaára meghaladná az 5 millió forintot.

Népszerűségi lista

Most pedig jöjjön a lista, hogy melyik konkrét autókból vettek a legtöbbet az első negyedévben a magyarok. (Az autók nevére kattintva elolvashatja az Totalcar vonatkozó tesztjét, bemutatóját.)

1. Suzuki Vitara

Utcahosszal vezeti a mezőnyt a Suzuki Vitara. Az esztergomi gyárban készülő autóból az első negyedévben 1261 darabot vettek a magánszemélyek. A magyarok kedvencének listaára 4,6 millió forintról indul.

Fotó: Totalcar

2. Suzuki SX4 Cross

A második helyen is egy Suzuki áll, mégpedig az SX4 Cross, ebből 368-at adtak el a kereskedők magánszemélyeknek. Az autó listaára 4,99 millió forinttól kezdődik.

 

Fotó: Totalcar

3. Dacia Duster

A harmadik a Dacia hobbiterepjárója, a Duster, ebből 340 darab talált gazdára. Az autót 2,9 milliótól lehet megvásárolni.

Fotó: Totalcar

4. Ford Fiesta

A negyedik a Fordtól a Fiesta, ebből 304 darabot vásároltak. Ennek az ára 3,88 millió forintnál kezdődik.

Fotó: Totalcar

5. Renault Clio

A 2,99 millió forintról induló Renault Clio áll az ötödik helyen 299 darabos eladásával.

Fotó: Totalcar

6. Opel Astra

Az Opel Astrából 290 darab került az utcára, ezzel a hatodik helyet szerezte meg a 4,3-4,8 milliós kezdő árral rendelkezőó modell. Az Opel Astra készült Totalcar-cikket itt olvashatja.

Fotó: Totalcar

7. Opel Corsa

Az Astra után jön a Corsa a népszerűségi listán, ebből 229 darabot vettek a magánszemélyek. Egy Corsához pedig 2,8-3,5 millió forintért lehet hozzájutni.

Fotó: Totalcar

8. Toyota Yaris 223 darab

Alig marad el a Corsa eredményétől a Toyota Yaris: 223 darabot vásároltak az autóból, amelynek alapváltozata 2,74 millióért elérhető.

Fotó: Totalcar

9. Dacia Logan - 214 darab

A kilencedik és a tizedik helyen áll két Dacia, amelyek a magyar újautó-piac legolcsóbb darabjai közé tartoznak. A Dacia Loganből - amely már 1,99 millió forintért is megvehető - 214 darabot vettek a magánszemélyek.

Fotó: Totalcar

10. Dacia Sandero - 205 darab

A 2,15 millió forinttól elérhető Sanderóból 205 fogyott.

Fotó: Totalcar

A felsorolt népszerű modellek mellett több mint száz darabot vásároltak a magánszemélyek különböző Toyotákból (RAV4, C-HR, Corolla), Kiákból (Sportage, C'eed), Suzukikből (Baleno, Ignis), Opelekből (Meriva, Mokka, Astra), Skodából (Octavia), Nissanból (Qashqai), Renault-ból (Megáne), Hondából (Jazz), Fordból (Focus), Mazdából (Mazda3) és Mitsubishiből (ASX) is.

Megjegyzés: A feltüntetett autóárak az importőrök és kereskedők oldalain április elején elérhető adatokon alapulnak. Fontos, hogy az alapváltozatok lecsupaszított autókat jelentenek, a szükséges extrák jelentősen megdobhatják a végleges árat, a listaárakból pedig a kereskedők kedvezményt is adhatnak.