A gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulás biztosításának egyik alapvető feltétele a kis- és közepes méretű vállalkozások versenyképességének elősegítése és a magas hozzáadott értékű foglalkoztatás erősítése, ennek részeként a vállalkozói ismeretek bővítése, az innováció és a vállalkozói tudásteremtés ösztönzése, a gazdaságban is alkalmazható tudományos ismeretek és tapasztalatok megosztása, a hazai és európai uniós támogatási és pályázati programokban való részvétel lehetőségének bővítése, valamint a tudományos-technológiai és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok fejlesztése. E célok támogatása érdekében, a jegybanktörvényben meghatározott gazdaságpolitikát támogató mandátuma alapján döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról, hogy a Pallas Athéné Közgondolkodási Program részeként alapítványi formában működő vállalkozói innovációs tudásközpontot hoz létre, amelyre 37 millárd forintnyi vagyont biztosítottak.

A központi bank az alapítvány céljainak elérése érdekében segítséget kíván nyújtani a legmodernebb tudomány-technológiai, kutatás-fejlesztési és innovációs technológiák megismeréséhez, megismertetéséhez és alkalmazásához, vállalkozói konferenciák, szemináriumok előadások megszervezéséhez, a startup vállalkozások vállalkozóinak külföldi tapasztalatszerzéséhez, tudástranszferjéhez és tudásának elmélyítéséhez, a képzési portfóliók és oktatási módszerek korszerűsítéséhez, valamint szakkönyvek, folyóiratok és más kiadványok megjelentetéséhez.

Az MNB által létrehozott, alapítványi formában működő vállalkozói innovációs tudásközpont szorosan együttműködik a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal többek között annak érdekében, hogy a Magyarország számára elérhető európai uniós forrásoknak minél nagyobb hányada hasznosulhasson a hazánk fenntartható gazdasági fejlődését elősegítő kutatás-fejlesztés területén - áll a közleményben.

Más Pallas Athéné alapítványokhoz hasonlóan a vagyonrendelés igazodik az oktatási, kutatási, képzési, tudományos és innovációs programok megvalósításának többéves időkeretéhez, továbbá a programok működtetésének évtizedekre szóló, stabil finanszírozási igényéhez. Az alapítványi célok megvalósítására az alapító által juttatott vagyonnak, 37 milliárd forintnak csak a hozama használható fel, hasonlóan a többi jegybanki alapítvány működéséhez.

Az MNB által létrehozott alapítványok jegybanki tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, hanem közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át jótékony célokra. Ez a szabály érvényes a most létrehozott vállalkozói innovációs tudásközpont felügyeletében szerepet vállaló jegybanki alkalmazottakra is.

Az MNB tovább titkolózik

Karácsony előtt egy nappal az MNB újabb 62 milliárd forintot juttatott Pallas Athéné-alapítványainak - köztük az ugyanaznap alapított Domus Innovationisnak -, amelyek így már 250 milliárdból terjeszthetik az unortodox közgazdasági tanokat - írja a HVG friss száma. A bőkezű vagyonjuttatás forrása az MNB tavalyi nyeresége, ami döntően a devizahitelek forintosításából és a forint gyengüléséből, vagyis abból keletkezett, hogy a korábban alacsonyabb árfolyamon felhalmozott devizatartalék forintban most többet ér.

Az MNB a devizahitelek forintosításán 136 milliárd forintos nyereségre tett szert, amelyből 100 milliárdot a jövő évek veszteségének rendezésére fordítja, a többivel az eredménytartalékot emeli. Bár Matolcsy György ma már elismeri - amit korábban nem -, hogy a nemzeti bank nyeresége közpénz, a felsőoktatás éves állami költségvetési támogatásának immár közel dupláját kitevő vagyon elköltésének részleteit nem osztják meg a nyilvánossággal - írja a hetilap.