Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság szakmai támogatásával a nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu a nyári időjárás beköszöntével idén is elvégezte a hazai autósok nyárigumi-használatára vonatkozó, véletlen mintavételen alapuló vizsgálatát - olvasható az inforadio.hu-n. A felmérést négy Budapest környéki bevásárlóközpont, valamint egy fővárosi lakótelep parkolójában, több mint 200, véletlenszerűen kiválasztott autón végezték el.

Az így szerzett adatok szerint a meleg idő ellenére az autósok nem kevesebb mint 26 százaléka használ továbbra is téli gumit, további 7 százalékuk pedig valamilyen, a tesztek alapján kompromisszumos megoldásnak tekinthető négy évszakos abroncsot alkalmaz.

A szemlézett gumiknak idén 63 százaléka volt 5 évnél fiatalabb, szemben a tavalyi 56 százalékos értékkel. A prémium márkák aránya eközben 52-ről 66 százalékra emelkedett.

Az átlagos profilmélység 5,4 milliméter volt, ami jóval az előírt 1,6, illetve a szakértők által minimálisan javasolt 3 milliméter felett van. A gumiteszteken már kora nyári időben, városi tempóról vészfékezve is autóhossznyival hosszabb lett a téli gumival felszerelt autók féktávja a nyári gumival felszerelt azonos járművekéhez képest.

"A biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen, hogy mindig a megfelelő abronccsal közlekedjünk, hiszen ez adja a kapcsolatot a jármű és az úttest között, és ez négytenyérnyi felület mindössze. Sok múlik ezen, hogy meg tudunk-e állni, be tudjuk-e venni a kanyart" - mondta Kiss Csaba, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára, s hozzátette, fontos, hogy mind a négy keréken azonos típusú gumi legyen, mert különben kiszámíthatatlanná válik a jármű viselkedése még alacsony sebességnél is.

"Évről évre jobban odafigyelnek az autósok, és a többség lecseréli a gumit. Vannak azonban, akik úgy gondolkoznak, hogy nem közlekednek sokat, nem hagyják el a várost, ezért nem cserélnek. Reméljük, hogy nem a saját kárukon tanulják meg ennek a negatív következményeit" - figyelmeztetett Kiss Csaba.