Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az amerikai segítség teljesen védelmi jellegű - amint ezt többször elmondtuk -, Ukrajna szuverén ország, és joga van megvédenie magát" - írta a minisztérium közleményében, és hozzátette, hogy az erről szóló döntés része az Egyesült Államok arra irányuló törekvésének, hogy segíti Ukrajnát területi integritása megvédésében és "az esetleges újabb agresszió elrettentésében". Az átadandó fegyverekről azonban nem írt a tárca - derül ki az MTI tudósításából, amelyet a Magyar Nemezt idéz.

Az ABC News tévéadó néhány órával korábban meg nem nevezett külügyi forrásokra hivatkozva jelentette, hogy Donald Trump elnök várhatóan jóváhagyja Javelin típusú harckocsi-elhárító rakéták eladását Ukrajnának. Bármilyen fegyvereladást a kongresszusnak kell engedélyeznie, de ezt valószínűleg jóvá fogja hagyni, mert több tagja már régóta sürgeti védelmi jellegű fegyverek eladását Ukrajnának.

Az oroszok háborús forgatókönyvet emlegetnek

Később Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek azt mondta: Washingtonnak az a szándéka, hogy fegyverzeteket szállít Ukrajnának, arra ösztözni majd Kijevet, hogy erőt alkalmazzon Kelet-Ukrajnában. "Jelenleg bármilyen fegyverzet szállítása, annak hangsúlyozása, hogy a fegyverszállítás bármilyen új csatornái nyílnak meg, mindenekelőtt a kijevi harcias szárnyat bátorítja, a háborús forgatókönyvet mozdítja elő" - jelentette ki.

A TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva Karaszin hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek minden erőfeszítését arra kell irányítani, hogy meggyőzze Kijevet: kezdjen közvetlen és nyílt párbeszédet kelet-ukrajnai szakadár Doneckkel és Luhanszkkal. Hozzátette: az ukrajnai konfliktus megoldásának nincs más útja. Karaszin szerint a washingtoni döntés ismételten aláássa a minszki erőfeszítések megvalósítására irányuló törekvéseket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben azt mondta, ha az Egyesült Államok bármilyen fegyvert adna el Ukrajnának, az csak súlyosbítaná a kelet-ukrajnai konfliktust, és valószínűleg azt eredményezné, hogy a szakadárok fokoznák harci tevékenységüket.

Merkel és Macron is megszólalt

Az üggyel kapcsolatban Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár is megszólalt és a minszki megállapodások betartására szólította fel a feleket - írja az MTI.

Macron és Merkel szombaton a "kelet-ukrajnai tűzszünet minapi elfogadhatatlan megsértése" kapcsán a megállapodások mielőbbi megvalósítására szólította fel a feleket - áll a francia elnöki hivatal által közzétett közleményben.

A francia elnök és a német kancellár ismételten támogatásáról biztosította "Ukrajna szuverenitásának és területi épségének maradéktalan tiszteletben tartását", és hangsúlyozta, hogy a konfliktust kizárólag békés eszközökkel lehet megoldani. Egyben megismételték eltökéltségüket a minszki megállapodások teljeskörű megvalósítása iránt".

Fotó: Shutterstock