Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János az utolsó pillanatban 16 - zárószavazás előtti - módosító javaslatot terjesztett elő a kormánypárti frakció nevében. Van köztük olyan javaslat, amely tíz oldalon keresztül javítja fogalmazási hibákat. A most beterjesztett javaslatokról még annyi vita sem folyhat, mint az alkotmány szövegéről - igaz abban is csak a kormánypárti frakciók és a Jobbik vett részt - ahogy vélhetően a végszavazástól is távol marad az LMP és az MSZP.


A Fidesz által beterjesztett módosítók egyike lehetőséget biztosítana kormányhivataloknak önkormányzati rendeletek alkotására. Abban az esetben, ha egy önkormányzat jogalkotási kötelezettségét törvénysértő módon elmulasztja - és ezt bírósági döntésre sem hajlandó megtenni - ebben az estben rendeleteit - szintén bírósági engedéllyel - a megyei kormányzati hivatal is kiadhatná. Ez egyfelől az önkormányzatiság korlátozása, ugyanakkor másik oldalról nézve ez egyfajta biztosíték a helyben lakó polgárok és az ott működő cégek számára. Más kérdés, hogy ilyen súlyú kérdést nem az utolsó pillanatban szokás a ház elé terjeszteni - pláne egy alaptörvény esetében.


A másik módosító szerint a Legfőbb Ügyészség és a Legfelsőbb Bíróság elnökének nem kell 62 évesen nyugdíjba vonulnia, hanem kitöltheti teljes mandátumát. A mezei ügyészek és bírók viszont az általános nyugdíjkorhatár elérésekor megkapják az útilaput. A bírók a korhatáruk 70 évről való leszállítását a független bíróság elleni támadásnak értékelték múlt heti közleményükben, ám ez láthatóan nem hatotta meg az alkotmányozó többséget - ezt a passzust változatlan formában fogadja el majd a parlament.


A Fidesz arra is javaslatot tett, hogy az új alaptörvényben ne legyen benne a Himnusz kottája valamint kikerülhet a nemzetiségek nyelvének védelmére vonatkozó mondat is.