Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakértők a napokban azt számolták, mennyit nyernek a számlatulajdonosok, ha évi 800 forintban maximálja a kormány a pénzügyi tranzakciós illetéket, ám könnyen lehet, hogy felesleges időtöltés volt a matek - írja az Mfor.hu. A kormány ezzel kapcsolatos szándékait felülíró módosító indítvány jelent meg ugyanis a parlament honlapján.

Varga Mihály pénzügyminiszter jegyzi azt a törvényjavaslatot, amelynek része a pénzügyi tranzakciós illeték szabályainak átírása, mégpedig oly módon, hogy a 20 ezer forintot meghaladó átutalások esetén egységesen évi 800 forint lenne ez az illeték. Magyarán ezt a 800 forintot kellene évente megfizetni, függetlenül attól, hogy mennyi tranzakció lépi túl a 20 ezer forintot. Ha egy sem, akkor nincs fizetési kötelezettség.

Meggondolta magát

A javaslat értelmében a lakossági átutalások esetén az éves illetéket a következő év január 20-ig kell megállapítani, bevallani és megfizetni. A csomagnak ez a része egyébként 2019. június elsején lépne hatályba, a mostani tört évre pedig 400 forintot számolhatnának fel a bankok.

A parlament gazdasági bizottsága azonban benyújtott egy módosító javaslatot a törvényhez, amely a pénzügyi tranzakciós illetékre vonatkozó részt egy az egyben kiveszi az eredeti előterjesztésből. Ezt azzal indokolja, hogy kell a pénz a kormány családvédelmi akciótervére, demográfiai csomagjára.

Ezeket a módosítókat nem a kormány tudta nélkül szokta benyújtani a gazdasági bizottság - hangsúlyozza az mfor.hu -, ezért vélhetően arról van szó, hogy a pénzügyminiszter által megfogalmazott, a kormány támogatását nyilván élvező intézkedést a költségvetési hatások miatt inkább már nem támogatja a kormány.