A Pénzügyminisztérium szerint az egyeztetések után várhatóan 2019. július 31-én lép hatályba az a rendelet, amely célja, hogy összehasonlíthatóvá tegye a bankok számlaszolgáltatásait - írja a Világgazdaság. A számlacsomagok esetén a számlák fenntartásához és a tranzakciókhoz kapcsolódó adatok, valamint a kártyás és internetbanki költségek összehasonlíthatóságát kívánják megteremteni.

Az összehasonlíthatóság igénye már korábban is felmerült. A Magyar Nemzeti Bank számos alkalommal értésre adta, hogy az ügyfelek pontosabb tájékoztatása érdekében szeretné elérni, hogy egységesebbek legyenek a számlacsomagok és a díjazások - ezzel pedig szűkítik a pénzintézetek mozgásterét és így a szabad versenyt is.

A számlafenntartás költségei és a tranzakciók díjai számos tényezőtől függnek - más és más díjakat kaphat még azonos számlacsomagon belül is két ügyfél, ha bizonyos paramétereket teljesít vagy épp nem teljesít. Ilyen minősítő tétel lehet a számlán tartott vagy a rendszeresen a számlára érkező pénz, a kártyás tranzakciók száma vagy a csoportos megbízások nyújtása.

A fotó forrása: Shutterstock