Ha nem lesz ilyen globális probléma 2-3 évig, akkor még addig simán lehet évi tíz százalékos béremelkedés a magyar gazdaságban. Ez ugyan egyre erősebb inflációs nyomást is indukál, de a magyar jegybankot ez láthatóan nem zavarja, ami nem is meglepő, hiszen az MNB valódi fő célja a minél erősebb gazdasági növekedés, valamint az államadósság csökkentése, ami pedig minél negatívabb reálkamatokkal érhető el a leggyorsabban - írta a közgazdász.

Magas nominális GDP-növekedés mellett a nulla közeli kamatok iszonyú gyorsan tudják csökkenteni az GDP-arányos államadósságot, e szempontból pedig számukra minden világok legjobbika az, ha lassan értékelődik le a forint (devizaadósságunk már úgyse nagyon van), kúszik fel az infláció, akár 4-5-6 százalékra, miközben van 3-4 százalék reálnövekedés.

Ha 10 százalékkal nő a nominális GDP, és eközben a nemzetközi helyzet miatt az államadósság kamatterhe csak 2-3-4 százalék, akkor ez egyszerre támogatja a növekedést, és tünteti el az államadósságot.

Persze az ilyen inflatórikus boomok általában csúnya balesettel érnek véget, de ha a 2022-es választásokig ki lehet ezzel húzni, akkor minden szuper. Utána meg majd csak lesz valahogy - állapította meg Zsiday Viktor.