A hazai kis- és középvállalati szektor megerősítése nélkül nem lehet stabilizálni a magyar gazdaságot, hiszen ez a kör a magyar foglalkoztatotti létszám 36,1 százalékának ad munkát és a magyar GDP 36,5 százalékát állítja elő. Éppen ezért kérdezte a Policy Agenda a kiscégek vezetőit, hogy mi a véleményük az új Munka Törvénykönyvéről.

A vállalatvezetők túlnyomó többsége nem lát cége számára anyagi előnyt az új törvény módosításaiban, mintegy kétharmaduk semmilyen hatással nem számol a költségeik tekintetében, míg akik számolnak, azok inkább költségnövekedéstől tartanak - olvasható az elemzésben.

A felmérés szerint a kkv-k mintegy 13 százaléka gondolja úgy, hogy a törvény révén csökkennek vállalkozása költségei, de közülük is csak 2 százalék számol jelentős mértékű költségcsökkenéssel. Ezzel szemben a költségek növekedését valószínűsíti a vállalkozások 22 százaléka, amiből 10 százalék jelentős költségnövekedéstől tart - mindez azért is érdekes, mert az MT több elemében is (pl. bérpótlék rendszerének átalakítása miatt) lehetővé teszi, hogy bérköltségeiket csökkenthessék a cégek.

Munkahelyteremtés helyett leépítések

Amikor 2011 nyár végén elkezdődött a szakmai vita az új Munka Törvénykönyve tervezetéről, a kormány azzal érvelt, hogy aki támadja a tervezetet, az támadja az egymillió munkahely megteremtésének a szándékát is - olvasható a Policy Agenda elemzésében. Mindezek ellenére a cégvezetők 82 százaléka szerint a törvény nem befolyásolja a vállalati létszámot, amennyiben viszont mégis, úgy inkább a foglalkoztatottak számának csökkenése várható: 16 százalék véli így, míg a törvény hatására növekedési reményről mindössze 2 százalék számolt be.

Egyértelműen pesszimisták saját ágazatuk tekintetében is a cégvezetők, ugyanis 51 százalékuk számít arra, hogy a következő félévben cége ágazatában nem változik a munkahelyek száma és emellett négytizedük az álláshelyek számának csökkenését prognosztizálja. Ellenkező - optimista véleményt - mindössze 9 százalék fogalmazott meg.

Mindez a Policy Agenda szerint azt is jelenti, hogy politikai szempontból nem tud "nyertest" felmutatni a kormánypárt ennek a kiemelten fontos ügynek a kapcsán, sőt akár politikai károkat is elszenvedhet.