Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lenner Áron Márk a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezett, Business & Technology elnevezésű konferencián kifejtette: a globális és regionális biztonsági kockázatokat figyelembe véve kulcskérdéssé vált a honvédség és a rendvédelmi szervek fejlesztése, naprakész felszerelése, az importfüggőség csökkentése.

A kormány azt szeretné elérni, hogy a környező országokhoz hasonlóan Magyarországon is legyen fegyvergyártás, ami középtávon exportlehetőséget is jelent. Az iparstratégiát támogató forrásokról szólva kiemelte a versenypályázatokat. Ezek során az egyazon célra vonatkozó párhuzamos fejlesztések közül a legjobbnak ítélt projekt végső stádiumi fejlesztését, sorozatgyártását, piacra jutását valósítják meg. Ilyen még nem volt Magyarországon.

A helyettes államtitkár szerint gondot okoz a jelenlegi pályázati rendszerben, hogy teljesen elválik egymástól a fejlesztés, a kapacitásbővítés és a gyártás finanszírozása. Probléma, hogy a vállalkozásoknak esetenként olyan dolgok fejlesztésére kapnak pénzt, amit nem fognak gyártani, vagy olyan termékeket gyártanak, amit fejleszteni is kellett volna előtte.