Július közepén az összes forgalomban lévő húszezer forintosnak az 56 százalékát adták a tavaly decemberben bemutatott új húszezresek. Ez azt jelenti, hogy az új bankjegyekből összesen 71 millió darab van forgalomban - közölte a Buksza kérdésre a Magyar Nemzeti Bank.

Mennyi, meddig?

A húszezresek cseréje tehát gyorsan halad, amire szükség is van, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) április végén jelentette be, hogy a régi - 2015 előtt kibocsátott - húszezresekkel december 31-ig lehet velük fizetni, utána már nem. A bankok és a posták a régi húszezreseket még három évig beváltják az új húszezresre. Majd 2019 végétől pedig csak a jegybankban lehet a régi bankjegyeket lecserélni, mégpedig 2036 végéig.

A jegybanki válasz alapján öt és fél hónap marad arra, hogy a forgalomban lévő régi húszezresek eltűnjenek a mindennapos pénzforgalomból. Ha például húszezressel vásárolna valahol, akkor érdemesebb a régi bankjeggyel fizetni - ezzel felgyorsítható a bankjegycsere, és nem kell az esetlegesen megmaradó régi bankjegyek beváltásával bajlódni jövőre.

Hogy áll a másik címlet?

A régi tízezreseknél a húszezreseknél jobban állnak, ebben persze szerepe van annak, hogy a tízezresek cseréje 2014-ben indult.  A jegybanki válasz szerint az összes forgalomban lévő tízezresnek több mint a négyötöde - 81 százaléka - az új, korábbinál biztonságosabb bankjegy. Szám szerint 133 millió darab új tízezres van forgalomban. (A húszezresekkel ellentétben a régi tízezresek bevonásáról még nem született döntés, így azokkal 2016. december 31-e után is lehet majd fizetni.)

Mennyi van a kivontakból?

A régi bankjegyekből egyébként elképesztő összeg tud felhalmozódni. A jegybank Bukszával tavaly azt közölte, hogy 24 millió darab, összesen több mint 13 milliárd forint összértékű bankjegy van, amelyet már bevontak, de nem váltottak vissza.

Fontos azonban, hogy ez a statisztika csak azt mutatja, hogy hány darab bankjegy nem érkezett vissza az MNB-be, arról azonban nincsenek pontos adatok, hogy ezek közül hány darab semmisült meg. Más országokban is igen komoly összeg halmozódhat fel a már kivont bankjegyekből, ezt egy német példa is bizonyítja: az euró készpénzformájának bevezetése után több mint 14 évvel csaknem 13 milliárd német márkát még nem váltottak át egy friss jelentés szerint. Erről itt olvashat.

Ha tetszett a cikk, a Bukszát szeretheti a Facebookon is.