Rendkívüli értekezletre hívták össze a Budapest környéki járásbíróságok és az ide tartozó bírósági igazgatás vezetőit a Budapest Környéki Törvényszéken múlt hét pénteken. A váratlan megbeszélésnek két témája is volt - kezdi a tanácskozáson feltűnt furcsa listáról szóló beszámolóját a 444.hu.

Szó esett a tervezett bírói fizetésemelésekről, amivel kapcsolatban a Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal (OBH) is küldött javaslatot a kormánynak, de a közelmúltban a legnagyobb bírókat tömörítő érdekképviseleti szervezet, a Magyar Bírói Egyesült (MABIE) is közzétett egy Handóétól eltérő tervet. A másik dolog, amiről a rendkívüli értekezleten biztosan szó esett, az volt, hogy név szerint mely bírák tagjai a MABIE-nek.

Két változat

Innentől két, egymástól élesen eltérő verziója és értelmezése van a történteknek. Az egyik szerint a megbeszélésen kiosztottak egy listát, amin néhány tucat olyan bíró neve és adószáma szerepelt, akik a Budapest Környéki Törvényszékhez tartozó bíróságokon dolgoznak, és egyben tagjai a Magyar Bírói Egyesületnek.

Ebben a verzióban a listát szétosztó törvényszéki elnök, Gerber Tamás, akit nem rég választottak meg, és nevezett ki Handó Tünde, arról is beszélt, hogy ő maga lemondott a tagságáról a Magyar Bírói Egyesületben. Ezt több bíró is nyomásgyakorlásként értelmezte, arra tett kísérletként, hogy elriassza a bírákat a MABIE-től, és rávegye őket, hogy elhagyják a szervezetet. Ők úgy érezték, mintha implicit elvárásként az fogalmazódna meg, hogy a helyi vezetők beszéljenek a listán szereplő bírák fejével, térítsék őket "jobb belátásra".

Gerber Tamás, a múlt pénteki rendkívüli értekezletet összehívó Budapest Környéki Törvényszék elnöke, másként emlékezett vissza a történtekre. Mint mondta többen jelezték neki, hogy nem tudják, tagjai-e a Magyar Bírói Egyesültnek vagy sem. Erre a kérésre reagálva összegyűjtötte azoknak a neveit, akik tagok az egyesületben, és akik egyébként ezen az értekezleten jelen voltak. Miután ez egy zárt körű megbeszélése volt, nem hiszi, hogy bármilyen adatvédelmi szabály megsértése felmerülhet.