Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rekordot döntött a VÉDA-rendszer: 623 ezer gyorshajtásos csekket küldött szét 2018-ban a rendőrség, a kiszabott bírságösszeg 21,1 milliárd forint. Közben rengetegszer elromlottak a szupertraffipaxok, viszont a bevételt nézve telitalálat, hogy szeptember óta újra rejtekhelyről is mérnek a rendőrök - írta a vezess.hu.

Egy évvel korábban még csak 16,1 milliárd forint volt az összesített gyorshajtásos bírságösszeg. A cikk szerint folyamatosan növekedik a 365 fix és 160 mobil sebességmérőből álló VÉDA-rendszer által kiosztott büntetések összege a rendszer első teljes éve óta, különösen látványos az emelkedés, ha féléves bontásban nézzük. Miközben 2017 első 6 hónapjában 6,61 milliárd forintot tett ki a teljes összeg, 2018 második 6 hónapjában már 12,64 milliárdot. Vagyis a legutóbbi fél év termése közelebb áll 2017 egészéhez, mint a másfél évvel korábbi 6 havi összeghez - írta a szakportál.

Az egyre rosszabb baleseti statisztikákra reagálva szeptember elején bejelentette a rendőrség, hogy visszatér régi gyakorlatához, ismét traffipaxoznak rejtekhelyekről az egyenruhások. Tisztán látszik, hogy 2018 második félévében jóval több gyorshajtásos bírságot szabtak ki, mint az első 6 hónapban (12,64 milliárd vs. 8,52 milliárd), vagyis a költségvetés bevételei 48,3 százalékkal megugrottak. A lesből traffizás időszakában tehát durván megugrott a bírságszám, a baleseti statisztikákból nem lehet kiolvasni, hogy csodát tettek volna a bokorba állított sebességmérők.

"Lassan elhagyhatjuk a szuper jelzőt az Európai Unió által közlekedésbiztonsági fejlesztésre adott közel 15 milliárd forintból kiépített traffipaxrendszer emlegetésekor, a készülékek szereplését a kezdetektől problémák kísérik. 2018-ban 411 esetben kellett javítani a készülékeket (288-szor a fix mérőket, 123-szor a mobilokat)" - írta a vezess.hu.