Módosító javaslatot nyújtott be a biztonsági földgáztárolók kizárólagos állami tulajdonlásáról Lázár János. Az Országgyűlés honlapján elérhető javaslat szerint, amennyiben a gáztárolót üzemeltető (engedélyes) cég, vagy pedig annak közvetett, illetve közvetlen tulajdonosa eladásra kínálja tulajdoni részesedését, arra elővásárlási joga lesz az államnak.

Az elővásárlási jog alapján az állam eldöntheti: a vételi ajánlattal azonos kondíciók mellett megvásárolja-e az adott eszközt, illetve ingatlant.

Az eladónak kell az eladási szándékát közölnie - az állami vagyont felügyelő miniszterrel - a vételi ajánlat kézhezvételét követő 3 napon belül.

A miniszternek 120 napja lesz arra, hogy megfontolja, él-e az elővásárlási jogával.

Ha nem állami beruházásban épül meg egy földgáztároló, akkor a beruházó - az üzembe helyezés napján - köteles eladni azt az államnak.

A teljes javaslat a parlamenti elfogadását követően, a Magyar Közlönyben való kihirdetést követő napon lép hatályba.

Jelenleg az MMBF Földgáztároló Zrt. működik biztonsági földgáztározóként. A cég jogelődjét a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) hozta létre 2006-ban. A tároló 2010-től 1.900 millió köbméter kapacitású, a kitárolási csúcskapacitása pedig napi 25 millió köbméter.

Az MMBF jegyzett tőkéje 82 millió 637 ezer euró. Jelenleg többségi tulajdonosa a Mol Nyrt., a kisebbségi tulajdonosa pedig a társadalmi szervezetnek minősülő Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ). Az MMBF múlt évi nettó árbevétele 96,8 millió euró, a mérleg szerinti eredménye pedig 24 millió euró volt.

A mostani törvényjavaslat kitér arra is, hogy milyen áfa és társasági adószabályok lépnek életbe akkor, ha a tározó beruházója ingyen adja át a tározó tulajdonjogát az államnak. Az áfa szempontjából az átadás közcélú adománynak minősül, míg a társasági adónál költségnek, ráfordításnak minősül a térítésmentes átadás.