Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi novemberekkel összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú novemberi átlagot (52,4), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (56,2 pont). A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt októberhez képest, de a változások mértéke egy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A részmutatók közül termelési mennyiség indexe csökkent októberi értékéhez képest, de 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár ötvenegyedik alkalommal. Az új rendelések indexe némileg gyengült, de ez is 50 pont felett maradt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően novemberben növekedésre utal, első alkalommal egyhavi szűkülés után. Az index értéke nagyobb lett októberhez képest, és átlag feletti értéknek tekinthető, a hatodik legmagasabb novemberinek.

A beszerzési mennyiségé is növekedett októberi értékéhez képest, és 500 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, és 50 pont felett maradt.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke javult októberhez képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az egyhavi szűkülést megelőzően. Az exportindexnél eltérő a folyamat: a mutató értéke ugyan nőtt az előző hónaphoz képest, de 50 pont alatt maradva jelzi az export mennyiségének gyenge ütemű szűkülését második hónapja.

E hónapban csirkemell, csirkerészek, fűszerek, gyümölcsök, szárított zöldségek és tojás kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt kondenzátorokból, passzív elektronikai eszközökből, speciális eszközökből és vérporból. Jelentősebb árcsökkenésről az ellenállásoknál és a forgácslapnál számoltak be.