Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 elején is. Az idei második hónapban az ütem némileg erősödött, és közel áll a tavaly februári értékhez.

A 2019 február havi index nagyobb a januári (54,7 pont) értéknél, és az ötödik legmagasabb februári érték. Február összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6 pont, a februároké szintén). Az elmúlt három évben a februári átlag magasabb volt (56,7), köszönhetően leginkább az elmúlt két év értékeinek, de az idei érték összességében így is átlag feletti februári értéknek tekinthető 1995 óta.

A részindexek közül a termelési mennyiség mutatója nőtt januári értékéhez képest, és 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenkettedik alkalommal.

Az új rendelések indexe enyhén erősödött, és 50 pont felett maradt, a mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig öt alkalommal mértek magasabb februári értékeket a korábbi években.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszakhoz hasonlóan februárban is növekedésre utal, hetedik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke alacsonyabb lett januárhoz képest, de ezzel is a nyolcadik legmagasabb februári 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe növekedett januári értékéhez képest, a mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, de a negyedik legmagasabb februári adat.

A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincnegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenegyedik legnagyobb februári.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent januárhoz képest, de továbbra is 50 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvennégy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindexnél eltérő a folyamat: emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt négy év 2014 december és 2015 július kivételével növekedést hozott.

E hónapban acéllemez, alapanyagok, alumínium, csirkerészek, csomagolóanyag, elektronikai szűrők, eper, festék, idomacél, málna, réztermékek, síklemez és tejpor kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt alapanyagokból, Böhler elektródából, elektronikai komponensekből, fali lámpából, gumiból, kondenzátorokból, passzív elektronikai alkatrészekből, rézrúdból, tömítőlemezből, vasanyagból és vintage lámpából. Jelentősebb árcsökkenésről acél, bizonyos fűszerek és kvarchomok esetében számoltak be.