Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője közleményében azt írta, az elsőrendű vádlott, Sz. Zs. L. mellett az ugyanebben a bűncselekményben bűnösnek talált másodrendű vádlottat, D. N.-t két év börtönbüntetéssel sújtották, amelynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette a büntetőtanács.

A büntetőügy harmadrendű vádlottját, T. Z.-t a bíróság felmentette az ellene emelt vádak alól. A negyed- és az ötödrendű vádlottat - két ukrán állampolgárt - befolyás vásárlása bűntette miatt a járásbíróság hat-hat hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását mindkét vádlott vonatkozásában egy-egy évre felfüggesztették - írta az MTI.

A tényállás szerint 2013 januárjában Szepessy Zsolt az élettársa, a másodrendű vádlott jelenlétében megállapodott a két ukránnal arról, hogy - politikai és közéleti befolyását felhasználva - a kedvezményes honosításhoz szükséges feltételek hiányában is - segítséget nyújt kárpátaljai ukránoknak a magyar állampolgárság megszerzéséhez.

Szepessy Zsolt azt ígérte a vádlottaknak, hogy nagy összegű euró fejében magyarországi hivatalos személyek az ő kérésére "elintézik" a kedvezményes honosításokat. A tényállás szerint 2013. január 1. és december 31. között az első- és a másodrendű vádlott - a harmadrendű segítségével, a negyed- és az ötödrendű vádlott közvetítésével - legalább 594 ukrán embertől minimum 386 100 eurót (több mint 111 millió forint) vett át, cserébe azonban egyetlen honosítási eljárást sem kezdeményeztek, az átvett összeget saját céljaikra fordították.

Az ítélet nem jogerős, a per a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

Címlapkép forrása: Pixabay.com