Az Orbán-kormány elfogadta az Európai Bizottság versenypiaci főigazgatóságának véleményét, miszerint a tao-sporttámogatási rendszerben közpénz kerül a támogatottakhoz annak ellenére, hogy az adójukból levont pénzt a vállalatok közvetlenül utalják. Átirányított adóról van ugyanis szó. Ez szerepel a magyarországi sporttámogatási rendszer jóváhagyásának dokumentációjában, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője szerzett meg az Európai Bizottságtól. A dokumentumot a Népszava szemlézi.

Eszerint Orbán Viktor miniszterelnök tudta, hogy a tao közpénz, amikor 2014 tavaszán újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a kommunista gondolkodás öröksége közpénznek tekinteni ezt a támogatást, amelyet a cégek - adójuk terhére - közvetlenül utalnak át a sportegyesületeknek.

Nem annyi

A dokumentumok szerint Budapest azt ígérte, hogy a taót elsősorban meglévő intézmények fejlesztésére használják, és kevés új létesítmény jön majd létre ennek a támogatásnak köszönhetően. Ennek az ellenkezője történt. Azt is megígérték, hogy a sportszervezetek által fizetett bérleti díj, soha nem lesz alacsonyabb a bérelt létesítmény tényleges értékcsökkenési és működési költségei összegének 50 százalékánál. Ez az ígéret sem teljesült, ami felett az EU szemet hunyt.

Nem átlátható

A kormány azt ígérte, hogy átlátható lesz a tao elköltése, ehhez képest csak a közelmúltban két tárca tagadta meg a taoadatok kiadását. További kínos részlete az uniós dokumentációnak, hogy kiderül: az Orbán-kormánynak meg kellett győznie Brüsszelt arról, hogy a profi sportba áramló pénz nem fogja jelentősen torzítani az európai sportpiacot. Ez úgy teljesíthető, hogy a legtöbb pénzt kapó magyar labdarúgás gyenge, jelentéktelen szereplő marad az európai futballban.

Végül elfelejtették a lakosságot. A támogatás engedélyezéséért a kormány vállalta, hogy a tao hátszelű létesítményeket a lakosság használhatja. Ennek semmi nyoma, mint ahogy annak sem, hogy az unió ellenőrizné az ígéret betartását. Jávor Benedek erkölcstelennek tartja, hogy az Orbán-kormány százmilliárdos nagyságrendű közpénzt irányt az egészségügy vagy az oktatás helyett a sportba a miniszterelnök kedvéért.

A fotó forrása: Pixabay