A portál bizottsági forrásai szerint a magyar kormánynak tudnia kellene, hogy az ilyen átalakítások során melyek azok az információk, amelyeket el kell küldeni az Európai Bizottsághoz, hiszen Magyarország tíz éve tag, és korábban is voltak szervezeti változások a pályázati rendszerben.

Hogy ez most miért maradt el, azt senki nem tudja. Egyesek szerint az uniós pénzosztási rendszer Lázár János által vezényelt átszervezésekor sok rutinos szakember távozott, és akik a helyükre kerültek, még nem találkoztak ilyen kihívással.

Az Eurologus bizottsági forrása szerint a probléma akár napokon belül orvosolható lenne, de a magyar kormány egyelőre nem küldte el az új pénzosztási rendszerrel kapcsolatos információkat. Enélkül viszont a brüsszeli testület nem tudja megmondani, hogy szabályszerűen történik-e az uniós pénzek magyarországi felhasználása, és ezen információ hiányában nem hagyhatnák jóvá a magyar kormány által a Bizottsághoz benyújtott számlákat. Egy ilyen számla elutasítása formális döntést igényelne, érintené a többi kifizetést is, és jóval hosszadalmasabb lenne visszacsinálni. Ezt igyekezett elkerülni a Bizottság azzal, hogy megüzente a magyar hatóságoknak: addig ne küldjenek számlát, amíg nem adtak tájékoztatást az új rendszerről.