Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két fontos téma is felmerült a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) októberi ülésén a munkaadói részről: kiterjeszthető-e a cafeteria az óvodai, bölcsődei térítés munkáltatói támogatásán túlra is a szabályozás, valamint, hogy július helyett már januárban megvalósulhat-e a 2 százalékos szocho-csökkentés - írja a Világgazdaság, amely szerint ezek a kérdések a kormányképviselője által megválaszolatlanok maradtak.

A munkáltatók azt szorgalmazzák, hogy már 2019 januárjától vágják meg a szocho mértékét. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, Rolek Ferenc szerint a munkaadók így könnyebben megtervezhetnék a jövő évi béremelési lehetőségeiket. A munkaadói érdekképviselet felmérése szerint 2019-ben számos vállalatnak 2 százalékos bérköltség-növekedést okoz a növekvő adóterhek miatt önmagában az, hogy megadja a dolgozóinak a jelenlegi cafeteriajuttatást.

Az MGYOSZ azt javasolja, hogy a munkavállalóra fordított munkáltatói egészségügyi kiadások (orvosi vizsgálatok, egészségpénztár), önkéntes nyugdíjpénztári befizetés vagy mobilitási célú lakhatási támogatás esetében az adóterhelést optimalizálják, ha már a 0 százalékos kulcsot ki is vezetik.

Palkovics László itm-miniszter egy hétfőn megjelent interjúban arról beszélt, hogy megfontolják a szakszervezetek javaslatait.

Miközben más szakszervezetek is felszólaltak az ügyben: az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szerint a cafeteriajuttatásokat a munkáltatók pótlás nélkül kivezethetik, ha a jövő évi adótörvényt nem módosítják. Az érdekvédelmi testület úgy számolja, hogy 1,5 millió ember akár havi 30 ezer forinttól eshet el, ha a kormány nem tágít az elképzelésétől. Ha nem hallgatják meg őket, tüntetést is készek szervezni.