A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Ha a kormány a vendéglátósokat szeretné kedvező helyzetbe hozni az étkezési utalványokkal és ez a politikai stratégiájának része, akkor nincs min vitatkozni a cafeteria-rendszer átalakításáról − mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Amennyiben viszont a munkavállalóknak szeretne kedvezni a munkaadó által nyújtható béren kívüli juttatással, akkor a jelenlegi rendszer a legalkalmasabb erre, felesleges lenne hozzányúlni. Az elsőnél a cafeteria-rendszer alapjai sérülnek − mondta −, hiszen az utalványok felkínálása bér jellegű juttatás marad, aminek az értéke csökken a bolti beváltással szemben.

A kormány célja, hogy a nyomtatott utalvány megszűnjön mint készpénz-helyettesítő eszköz. Az ez irányú politikai kommunikációból lehetett kihallani, hogy az utalványok beváltása megszűnik a kiskereskedelmi üzleteknél, de erre vonatkozó konkrét javaslat még nem került a nyilvánosság elé. A kereskedelemnek nyilvánvalóan komoly érvágás lenne az étkezési utalványok beváltásának megszüntetése, ám arra Vámos György sem tudott válaszolni, hogy a 200 milliárd forintnál nagyobb utalványpiacból hány százalékos részesedést tudhat magáénak az élelmiszer-kereskedelem. Azt azonban leszögezte, közel sem a nagyok bizniszéről van szó. Sok kis bolt fogad el étkezési utalványt, így azok kikerülése a rendszerből forgalom-visszaesést okozna.

Azt Vámos is elismerte, hogy az utalvány elfogadás a kiskereskedelemben "laza", van, ahol azt is ki lehet fizetni étkezési utalvánnyal, amit elvileg nem lehetne. Ezt természetesen tiltani kellene, Vámos György szerint az adóhivatalnak megvannak erre a módszerei. Az más kérdés, hogy lekérni egy-egy blokkot és a fizetés formáját meglehetősen bonyolult, és adóellenőr legyen a talpán, aki képes kibogarászni több százezer tranzakcióból a helytelen elszámolásokat − ugyanakkor a főtitkár szerint nem lehetetlen.