A CEU volt rektora számára két tanulsággal szolgált az egyetem önkényes elűzetése Magyarországról:

  • 1. az uniónak viszonylag kicsi a jogköre, ha a polgárok nem gazdasági jogait kell megvédenie
  • 2. a vezető európai politikusoknak nemigen van kedvük megállítani az olyan autokratákat, mint Orbán Viktor.

Bruszt László - aki 1996-97-ben állt az intézmény élén, jelenleg pedig ugyanott a politológia professzora - úgy látja, hogy az EU nagyfőnökei leginkább fülsiketítően hallgattak, amikor a szervezet történetében először emigrációba kényszerült egy oylan egyetem, amely a legjobbak közé tartozik mind Európában, mind a világban - idézi a Népszava a Projec Syndicate-en megjelent írást.

Bruszt úgy látja, hogy Brüsszel kezdetben a Közép-Európai Egyetem mellé állt, és az Európai Bíróság elé vitte az ügyet. Majd az idén tavasszal az Európai Néppárt (EPP) felfüggesztette a Fidesz tagságát, a többi közt azt sürgetve, hogy az Orbán-kormány tisztázza a jogi kérdéseket az egyetem kapcsán. Ezután azonban az EPP elengedte a vitát, és amit még rosszabbnak vél a szerző, hogy a kipaterolással a miniszterelnök precedenst teremtett a hasonló gondolkodású vezetők számára az EU-ban. Igazából a CEU zaklatása csak egyetlen terület. A hatalom támadások sorát indította a polgárok politikai és szabadságjogai ellen - jegyzi meg a szerző.

Bruszt a Népszava szerint idéz egy jogtudóst, aki arra mutat rá, hogy az EU sokat dicsért demokráciája igazából a piacokat hivatott megvédeni a polgároktól, nem pedig fordítva. Majd arra emlékeztet, hogy R. Daniel Kelemen, a Rutgers Egyetem professzora szerint a Néppárt hiába profitál a Fidesz 13 EP-képviselőjének voksából, a hírnevének sokkal többet árt, hogy támogatja a magyar politikust.

Bruszt szerint Orbán fél a szövetségi Európától, az EP jogkörének és legitimitásának kiszélesítésétől, az ugyanis együtt járhat az emberek jogainak fokozott védelmével. Akkor pedig rendszere mögül kiesik az uniós védelem - jegyzi meg a szerző, aki szerint a CEU eltávolítása szomorú és veszélyes epizód, ám nem az utolsó, ha az EU nem fordul szembe az Orbánhoz hasonló autokratákkal, és nem védi meg jobban a polgárok jogait.