Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CEU rektora ezzel azokra a kormányzati kijelentésekre reagált, melyek szerint a CEU nem is távozott Budapestről.

Ignatieff rámutatott, hogy 2019. január elsejével a magyar kormányzat saját törvénye, a lex CEU értelmében az intézmény nem vehet fel új diákokat a világszerte elismert amerikai akkreditációjú mester és doktori képzéseire Budapesten. Ez valójában azt jelenti, hogy a CEU-t elüldözték abból a városból, amely több mint 25 évig az otthona volt. Bár a magyar akkreditációját megőrizte, Budapesten nem működhet amerikai diplomát adó intézményként. Ennek eredményeképpen 2019 szeptemberétől kénytelen Bécsbe áthelyezni minden ilyen akkreditációjú programját.

"Egy egyetem elüldözése az országból támadás a felsőoktatás ellen és súlyos csapás az akadémiai szabadságra" - mondta Ignatieff. A helyzet megoldása azonban még most sem lehetetlen. Ha a kormányzat azt akarja, hogy a CEU Budapesten maradjon, akkor a miniszterelnöknek biztosítania kell a CEU-t arról, hogy nem vonják vissza az egyetem működési engedélyét. Amíg ezt nem teszi meg, addig azok a kormányzati állítások, amelyek szerint a CEU Budapesten maradhat, nem felelnek meg a valóságnak.

Weber kedden találkozik Orbánnal

Közben Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn az MTI-vel közölte, hogy Manfred Weber az Európai Néppárt (EPP) EP-választási csúcsjelöltje a Fidesz EPP-tagsága körüli vita rendezése érdekében budapesti találkozót kezdeményezett Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amelyre kedden kerülhet sor.

Weber a Bild című német lapnak a múlt héten kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni. Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor "azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát". A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól. A harmadik feltétel az, hogy biztosítja "a Soros György által támogatott" Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény "ismét ki tud adni amerikai diplomákat" a magyar fővárosban.

A CEU nem távozott Budapestről

A magyar kormányzat különböző fórumokon ezzel szemben rendre azt hangoztatja, hogy a Közép-európai Egyetem nem távozott Budapestről. A múlt hét hétfőn Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a BBC televízió HardTalk című interjúműsorában cáfolta, hogy a Közép-Európai Egyetem (CEU) távozott volna Budapestről. Úgy fogalmazott az MTI szerint: a CEU tevékenységének az az eleme távozott, amely nincs összhangban a magyar joggal.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig  a múlt csütörtöki kormányinfón kérdésre válaszolva jelentette ki, hogy Manfred Weber levelet írt az EPP vezetőinek, ám abban nincs szó amerikai diplomákról a CEU vonatkozásában, és az, amit a frakcióvezető kér, megoldott, teljesült, lezárt ügy.