Négy évvel ezelőtt a Parlament lépcsőjén fotózkodott a Fidesz-KDNP frakció az akkori parlament alakuló ülése előtt.

Ezúttal viszont erre az Országház főbejáratának belső lépcsőcsarnokában álltak fel a képviselők a fényképhez.

Ezen egy képviselő kivételével mindenki rajta van. A hiányzó Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a hírek szerint nem töltheti be újra a posztot, helyét Gulyás Gergely, a Fidesz egyik alelnöke veheti át.

A Kossuth téren már hétfő este összegyűlt néhány tucat tüntető, akik azt akarták megakadályozni, hogy kordonnal kerítsék körbe a rendőrök a területet. Végül ez elmaradt, de nem az alig néhány száz fő tömegen múlt: rendőrsorfal szorította ki őket kedd reggel a Kossuth térről, az embereket egyesével vitték el.

Nagyobb tüntetés este hatkor lesz a Parlament előtt. A szervezők több tízezer emberre számítanak.

Kép: MTI Fotó

A Jobbik már több napja bejelentette, hogy elbontják a kordont, ha az kikerül. Mivel műszaki zárat nem húztak fel, a párt arról beszélt, hogy ez parlamenti munkájuk első sikere. Zászlóval vonultak a Parlament elé.

Kunhalmi Ágnes, a MSZP képviselője az épület egyik ablakából - mint azt az elmúlt évek több tüntetése során megtette - kilógatta az Európai Unió zászlóját. Az LMP-s Demeter Márta az ülésterembe vitte magával az államszövetség jelképét.

Kép: MTI Fotó

A Lehet Más a Politika párt lemondott társelnöke, Hadházy Ákos nem lesz ott az alakuló ülésen. A Facebookon közétett állítása szerint nem hajlandó Orbán Viktor miniszterelnökkel és a szerinte köztörvényes bűnöző Farkas Flóriánnal együtt letenni a hivatali esküjét.

Az előző ciklushoz képest más elrendezésben ülnek a frakciók. A Fideszhez közeli részen a párbeszédesek, majd az MSZP, az LMP és a szélén a Jobbik. DK-sokat nem látni most a teremben - írja az Index.

A Parlamentbe több újságírót nem engedtek be, mert az előző ciklusban megbüntette őket Kövér László házelnök az általa vélt méltatlan viselkedésük miatt. Viszont a hvg.hu tudósítása szerint cigányzenekar húzhatott nótát a képviselőknek az ülésterembe vezető folyosón.

Az alakuló ülést délelőtt tíz órakor nyitották meg, ekkor a rendőrök a tüntetőket is odaengedték a Parlamenthez, a külső főlépcsőn állva demonstrálhatnak. A ház első napirendi pontja, hogy Patyi András, az NVB elnökének öt perces választási beszámolója volt. Ő arról beszélt, hogy szerinte felül kell vizsgálni a többes ajánlás rendszerét, mert az túl sok visszaélést tesz lehetővé. Elmondta, hogy négy szavazókörben rendelték el a szavazatok újraszámlálását, de sehol sem kellett megismételni a voksolást - derül ki az Index tudósításából.

A fotó forrása: MTI Fotó/Kovács Tamás