A brit Financial Times csütörtök este adta ki a hírt, amely szerint az Európai Bizottság blokkolja a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, Moszkvával kötött egyezményt. Az alku értelmében Oroszország 12 milliárd eurós hitellel segítette volna a beruházás megvalósítását.

Budapestnek lehet, hogy módosítania kell az ügylet feltételeit, és ezek a feltételek módosíthatók is - mondták EU-s források a Reutersnek Az orosz lapokban és híroldalakon az időkülönbség miatt az este már nem jelentek meg friss hivatalos reakciók.

Az orosz médiumok Kovács Zoltánt, a miniszterlenökség területi közgazgatásért felelős államtitkárát idézik. A Lenta.ru oldal szerint Kovács azt mondta: "nem felel meg a valóságnak, hogy az EU megvétózta a további kettő paksi energiablokk építését... A hivatalnok azt követelte a Financial Timestól, hogy cáfolja az értesülést.

A newsru portál azt írta, hogy Brüsszel blokkolta az "atomalkut" és erről három forrásra támaszkodva írt az FT.

Európában az ukrajnai konfliktus és az EU-val megromlott viszony miatt ingerültséget váltott ki Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor "aktív kapcsolata - tette hozzá a híroldal.

A Newsru megjegyzi: a fűtőanyagok behozatali tilalma az egész ügyletet veszélybe sorolja. Magyarországnak most új-fűtőelem szállítót kell találnia vagy pedig jogi útra kell terelni a vitát az Európai Bizottsággal.

A Moszkovszkij Komszomolec is azt emelte ki, hogy "Budapest tagadja, hogy az EU blokkolta volna az orosz-magyar atomalkut".

A slon.ru internetes újság szerint Brüsszel úgy vélte: az, hogy "a magyar hatóságok nem bocsájtották tenderre a nukleáris fűtőelemek szállítását, összefügg azzal, hogy Budapest ellenzi az ukrán helyzet miatt Oroszország ellen tervezett újabb szankciókat.

A kiadvány idézi Aszódi Attilát, a paksi projekttel megbízott kormánybiztost, aki szerint Magyarország nem sértette meg az EU vonatkozó követelményeit Paks továbbfejlesztése során.