Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén januárban a magyar ipar termelése 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - adta hírül az előzetessel egyező részletes adatát a KSH. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. Az előző hónaphoz képest - szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva - az ipari termelés januárban 3,1 százalékkal emelkedett.

Az erős évkezdet azért is jó hír, mert 2013. januárban a termelés volumene 1,7 százalékkal zsugorodott. Emellett a jelek szerint "bejött" az is, hogy az MLBKT által számolt beszerzési menedzser index (BMI) januári értéke igencsak magas, 57,9 pont lett. Igaz a kiugróan erős első hónap után 3,6 százalékpontos kisebb lett a februári mutató, azaz ennek alapján az ipari dinamika várhatóan kisebb lesz az idei második hónapban.

Autó fel, számítógép le

Az ipari export januárban 9,3 százalékkal nőtt 2013-hoz viszonyítva. A feldolgozóipari kivitel felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele januárban nagyot, 27,5 százalékkal bővült. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene viszont 11,4 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipar termelése 7,8 százalékkal nőtt, míg a bányászaté 4,9 százalékkal csökkent. Az energiaipar kibocsátása 11,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve - főként az enyhe időjárás hatására (az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint 2014 januárjában a 2013-as átlagos középhőmérsékletnél 2,6 Celsius-fokkal többet mértek).

A feldolgozóipari termelés háromtizedét adó járműgyártás kibocsátása kimagaslóan, 30,6 százalékkal nőtt. Az alágon belül a szakágazatok döntő többségében kiemelkedő növekedést mért a KSH. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 12,6 százalékkal visszaesett, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet apadása miatt. A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 5,0 százalékkal bővült. Átlag feletti volumennövekedést regisztráltak a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (+9,3 százalék), valamint a vegyi anyag, termék gyártásában (13,1 százalék) is.

Vannak új rendelések is

Januárban a KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 3,3 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Az új belföldi rendelések 14,0 százalékkal nőttek, azonban az új exportrendelések 5,4 százalékkal visszaestek. Az összes rendelésállomány 12,1 százalékkal haladta meg az előző évit.