Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A "bevándorlás fegyverletételt jelent" -  idézi Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőn elhangzott szavait az Economist, amelyben nyomatékosa kizárta a bevándorlást, mint a demográfiára adott választ.

Mi lenne akkor az orvosság Magyarország csökkenő és öregedő népességére? Orbán Viktor szerint a válasz, hogy szülessen sok gyerek. A gyerekszületések ösztönzésére pedig felvázolt egy 150 milliárd forintos - a GDP 0,3 százalékát kitevő - családvédelmi programot.

Az Economist ismerteti ennek főbb pontjait, hogy azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek az szja fizetése alól, a 40 év alatti házasok olcsó hitelt kaphatnak, és ha több gyereket vállalnak a gyerekek érkezésével egyre több leírással, a nagycsaládosok számára autóvásárlási program indul, amelynek keretében legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány és belengette a gyermekgondozási ellátás javítását is.

Az Economist ugyanakkor rámutat, hogy Magyarországon, akárcsak más közép-európai ország a következő évszázadban gyors népességcsökkenéssel kell, hogy szembenézzen. Magyarországon 2016-ban a termékenységi ráta 1,5 alatt volt, amit Orbán 2030-ra 2,1-re szeretne növelni.

A bejelentett intézkedések azonban vélhetően nem hoznak bébi boomot. Magyarország már így is relatíve sokat költ a családok támogatására az OECD szerint. Ennek ellenére a születési ráta alig változott - idézi a lap Romhányi Balázst, a Költségvetési Felelősség Intézet vezetőjét.

A bejelentett intézkedések közül viszont csak a gyermekgondozási rendszer átalakításának van észrevehető hatása a termékenységre - mondta a lapnak Scharle Ágota, a Budapest Intézet vezető kutatója korábbi kutatások eredményeire hivatkozva.

A támogatott hitelek Orbán népszerűségének növeléséhez hozzá fognak járulni - és vélhetően ezekkel ez is a cél -, viszont még inkább tovább hevíti a már egyébként is túlfűtött gazdaságot és fel fogja nyomni az ingatlanárakat - figyelmeztetett Romhányi. A növekvő gyerekszám nem fog sokat segíteni, ha azok csak kivándorolnak - tette hozzá utalva ezzel az elmúlt évek kivándorlási hullámára. A kézenfekvő megoldás a bevándorlás ösztönzése lenne, aminek Orbán nem fog engedni - írja az Economist.