Magyarország képes tartatni az államháztartás hiányt, a 2013-as büdzsé pótlólagos biztonságot jelent, azok az adók nem változnak, amelyekre majd épül a jövő évi büdzsé - indokolta a korai, múlt héten elfogadott 2013-as költségvetés időzítését Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára a jegybank és a Költségvetési Tanács, a magyar gazdaság helyzetéről és a 2013-as költségvetés elemzéséről szóló konferencián. Nem értem, mi az az unortodox gazdaságpolitika, mert sehol nincs leírva, mi az ortodox és mi az unortodox. Matolcsy György stratégiai államtitkára szerint az eddig meghozott intézkedéseknek (Széll Kálmán tervek) köszönhetően tartósan három százalék alatt tartható az államháztartás hiánya.

Az államtitkár nagy vonalakban elmondta, hogy jövőre jön a valóban egykulcsos szja - megszűnik a félszuperbruttó -, kivezetik a válságadókat, megfelezik a bankadót, jönnek a kisvállalkozói adók. A kormány 300 milliárdos járulékcsökkentő programjáról szólva az államtitkár elmondta, hogy most ekkora lépésre van lehetőség a költségvetési keretei között.

A kiadási oldalon az önkormányzatok feladatelvonását és a kiadáscsökkentést említette, mint reformértékű lépést. Cséfalvay szerint a 2013-ra tervezett 2,2 százalékos GDP-arányos hiánycél tartható, annak ellenére, hogy jövőre 1,6 százalékos növekedéssel számol a kormány. Cséfalvay szerint ezt garantálják a "munkahelyek megőrzése, reformok befejezése és a stabilitás." Igazgatási, egészségügyi és nyugdíjreform zajlik egyszerre Magyarországon a Széll Kálmán 2.0-ban leírtaknak megfelelően - fogalmazott.

Cséfalvay szerint jelentős tartalékokkal rendelkezik büdzsé, így akkor is tartható a 2,2 százalékos GDP-arányos hiány, ha a gazdasági növekedés nem 1,6, hanem csak egy százalék lesz 2013-ban. ( Az MNB 0,8 százalékos gazdasági növekedést jósolt 2013-ra.) A legnagyobb bizonytalansági tényező a növekedés - ám a magyar folyamatokat erőteljesen befolyásolja minden európai történés - tette hozzá.