Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar kormány a 2010 májusi kezdetektől együtt akarta a növekedést és a reformot - jelentette ki Cséfalvay Zoltán, az NGM parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) 12. pénzügyi csúcstalálkozóján. Szavaiból az is kiderült, hogy hamarosan eljön a magyar gazdaság új növekedési korszaka.

Az államtitkár meglehetősen sokféle reformról számolt be, amelyek egyszerre futottak és futnak Magyarországon. Ilyen az intézményi reforrmok, amelyek az adósság további termelődését gátolják (ilyen a Költségvetési Tanács és az adósságszabály). Az adóreformok két alapvető szempontja: a válásg terheinek megosztása és egy növekedésbarát mix kialakítása - sorolta Cséfalvay., aki szerint egy komplex válság nagyon sok elemét kell tudni kezelni.

Európa egyik legrugalmasabb munkaerőpiaci szabályozása jött létre Magyarországon az ortodox reformok nyomán - büszkélkedett a politikus. Ezek fő része az új Munka törvénykönyve és a duális szakképzési rendszer bevezetése. E területen a magyarok már előrébb járnak a többi reformáló országhoz (spanyol, portugál, olasz) képest. A közösségi szektor (régiós és helyi) átalakításában pedig a magyar kormányt a méretgazdaságosság vezérli - mondta Cséfalvay, aki szerint a cél, hogy a refomok nyomán egészséges növekedés induljon.

A változások nyomán az adórendszer elnyerte a végleges formáját. További lépések legfeljebb a gazdaság fehérítése érdekében következhetnek.

Idén a magyar gazdaságban - az EU-IMF-hiteltárgyalások és az EU túlzottdeficit-eljárása (edp) lezárulta után- az igazi nagy sztori a újra kis és nyitott ország dinamikus növekedése lehet - prognosztizálta az államtitkár. Bízik abban, hogy az edp-eljárás az idei első félévben véget ér.

A magyar kormány megcsinálta a házifeladatot: tartósan a GDP 3 százaléka alatt tartja az áht-hiányt. Nem lesz választási költségvetés 2014-ben - jelentette ki Cséfalvay a HBLF fórumán.