Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az adózók adófizetési kötelezettségüknek ne belföldi postautalványon (rózsaszín csekken) tegyenek eleget, tekintettel arra, hogy ezen fizetési mód nem tartozik a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott lehetséges adófizetési módok közé.

Az adóhatóság által nyilvántartott adót (az állami adó- és vámhatóság vonatkozásában ideértve a vámot és az egyéb fizetési kötelezettséget is) a Magyar Államkincstár által létrehozott központosított beszedési számlára kell megfizetnie oly módon, hogy a befizető adózó egyértelműen beazonosítható legyen.

E feltételeknek a NAV címére belföldi postautalványon megküldött pénzösszeg nem felel meg, mivel azt a Magyar Posta Zrt. a címzett, illetve az átvételre jogosult személy részére átadással kézbesíti, vagy postai szolgáltatóhelyen kifizeti, illetve azon az adózói befizetések beazonosításához szükséges alapadatok (pl. a belföldi postautalvány szelvényének közlemény rovatában: az adózó adóazonosító száma, illetve a költségvetési számla száma, melyre az adózó a befizetést szánta) nem szerepelnek.

A Posta a belföldi postautalványon a NAV címére teljesített befizetéseket a feladó részére visszafizeti, amely jogkövetkezményekkel járhat.

Az állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott adót a következő fizetési módokkal teljesíthetik:

  • A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi pénzforgalmi számlájáról történő átutalással köteles teljesíteni.
  • A pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezett adózó a fizetési kötelezettségét belföldi fizetési számlájáról történő átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással köteles teljesíteni.
  • Az adózó - pénzforgalmi számlanyitási kötelezettségétől függetlenül - az állami adó- és vámhatóság felé fennálló fizetési kötelezettségét a lentiekben foglaltak szerint elektronikus fizetéssel is teljesítheti.

További részletek a NAV oldalán.