Azt egyelőre senki sem meri megmondani, hogy az adóteher 22 százalékpontos mérsékléséből mennyit adnak át a kereskedők a fogyasztóknak - írja a lap.

Amikor 2006-ban az áfa felső kulcsa 25 százalékról 20 százalékra mérséklődött, az árak nem csökkentek 4 százalékkal; 2006 januárjában az előző hónaphoz képest így 0,1 százalékos inflációt regisztrált a KSH. Persze más tényezők emelték az árakat: változatlan adótartalom mellett számolva 1,2 százalékos volt a drágulás. Ez annyit jelent, hogy a kereskedők 1-2 százalékpontot átadtak az áfacsökkentésből, de nem a teljeset.

A Nemzetgazdasági Minisztérium illetékesei a lapnak azt mondták, a piaci verseny miatt attól a sertéstőkehúst értékesítő vállalkozótól, amelyik nem csökkenti az áfacsökkentéssel arányosan a fogyasztói árat, nem vásárolnak majd. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke jelentősen árcsökkenést vár jövőre, szintén a verseny miatt, de azt azért elképzelhetőnek tartja, hogy néhány százalékot "lenyelnek" egyes kereskedők.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint ...

a kereskedők nem nyelnek le olyan sertéshús áfacsökkentést, ami átadható a vásárlónak. A Világgazdaság cikkére reagáló OKSZ közleményben azt írják, mivel január elsejétől a sertéshús áfája 27 százalékról 5 százalékra csökken, a régi fogyasztói árhoz képest 17,3 százalékkal kell olcsóbbnak lennie a sertéshúsoknak jövő év elejétől.

A jogszabály pontosan meghatározza, mely húsfélékre terjed ki a áfacsökkentés, így a nyers sertéshús adója kisebb lesz, de a felvágottak, kolbászfélék, belsőségek, zsírszalonna, sertésmáj áfája nem változik.

A kereskedőknek érdeke az elérhető árelőny átadása

Az élelmiszerpiacon éles verseny folyik a boltok, áruházak között, ebben a helyzetben pedig eleve üzleti érdek az áfakulcs csökkentés révén elérhető árelőny átadása a vásárlóknak. Nem véletlen például, hogy a jogszabályok szerint tilos az élelmiszerek beszerzési ár alatti értékesítése.

Az elmúlt napokban is az okozott feszültséget például a tejtermékek piacán, hogy az alacsonyabb beszerzési árakat az élelmiszer boltosok követték az árcédulákon, így a vásárlók zsebre dughatták az elérhető árelőnyt (ez azonban a következő időszakban kisebb lesz, mivel a termelők a számukra veszteséget okozó alacsony felvásárlási ár emelését időközben kialkudták).

Az OKSZ szerint nem éri meg feketézni

A piaci verseny mellett nem csekély szerepet fog játszani, hogy az 5 százalék áfakulcs mellett nem éri meg feketézni. Ennek az lesz a következménye, hogy nagy tömegben jelenik majd meg a piacon olyan sertéshús, mely értékesítése során a korábban ügyeskedő termelők, élelmiszer feldolgozok már számlát, a boltosok pedig nyugtát adnak. A nagyobb letisztult kínálat is lefelé húzza az árakat, a feketézés egyébként eddig 30-40 százalékosra volt becsülhető.

Természetesen a kereskedők számára döntő kérdés, hogy a termelők és az élelmiszerfeldolgozók emelik-e az átadási árakat. Eddig nem volt jele annak, hogy a termelői oldalról olyan mértékű átadási áremelést terveznének, mely mérsékelné a fogyasztói ár elvárható csökkentését januártól. A jelenlegi információk szerint nem fenyegeti olyan veszély sem az élelmiszerkereskedelmet, hogy jogszabályi kötelezettség révén írnának elő valamilyen rendkívüli terhet (a kötelező létszámkvótát a kormány nem támogatja).

A szövetség számít rá, lehetnek olyan áruházak, melyek már az új áfa-kulcs hatálybalépését megelőzően csökkentik a sertéshús árakat, megkísérelve megelőzni a versenytársakat. A fogyasztói árváltozás vizsgálatánál nem csak erre, hanem az átadási árakra is figyelemmel kell majd lenni.