Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az infláció tovább mérséklődött a júniusi 3,4 és a májusi 3,9 százalékról. Az éves maginfláció is csökkent 3,7 százalékra a júniusi 3,8, és a májusi 4,0 százalékról. A január-júliusi időszakban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában mért szintet.

A júliusi inflációt fékezte az üzemanyagok és a tartós fogyasztási cikkek árának alakulása és szerényebb mértékben a szolgáltatások is, de az élelmiszerek, a dohányáruk és a ruházati cikkek drágulása ezzel ellentétesen hatott.

Az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal emelkedett, harmadik hónapja gyorsul az áprilisi 5,2 százalékról.

Az idényáras élelmiszerek átlagosan 19,2 százalékkal, de a burgonya 61,1, a friss zöldség 31,0 százalékkal drágult, gyümölcs ára 1,8 százalékkal csökkent. A sertéshús ára 12,7 százalékkal emelkedette a tavaly júniusihoz képest, az áremelkedés tovább gyorsult az áprilisi 2,2 százalékos emelkedés óta. A kenyér drágulása is erősödött az előző havi 8,0-ról 8,4 százalékosra. A tej ára 5,4 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly júliusinál, de az ára egész évben minden hónapban kisebb elmaradást mutat éves összevetésben, vagyis nem fékezi az inflációt.

A szeszes italokért 4,7, a dohányárukért 12,4 százalékkal kellett többet fizetni júliusban, mint egy éve. Az üzemanyagok ára 0,2 százalékkal csökkent júniushoz képest és 2,4 százalékkal voltak olcsóbbak, mint tavaly júliusban.

A szolgáltatások 3,3 százalékos átlagos emelkedésén belül a lakbérek 9,8 százalékkal drágultak tavaly júliushoz képest, de 11,2 százalékkal többe került a lakáskarbantartás, 5,6 százalékkal drágult az autójavítás, ugyanakkor tovább csökkentek a telefon és az internet tarifák.

A tartós fogyasztási cikkek 1,4 százalékkal kevesebbe kerültek átlagosan, mint tavaly júliusban, szeptember óta először mérséklődött az áruk éves összehasonlításban. Az audió készülékek ára 9,6 százalékkal, a használt autók ára 7,9 százalékkal esett vissza.