Az Orbán-kormány vásárolhatja meg azt az üzleti repülőgépet, amelyet Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója is használt és alkalmanként a jelenlegi, illetve a korábbi kormány is kölcsönkért - írja Magyar Nemzet. (Csányi Sándor 260 milliárd forintos becsült vagyonnal az első a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 listán - a szerk.)

A 12 éves Dassault Falcon 900 EX típusú, interkontinentális repülésekre is képes repülőgép az OTP-csoporthoz tartozó Air Invest Kft. tulajdonában van, árát forintban milliárdos nagyságrendűre becsli a napilap.

A kormánygép vásárlásának lehetősége eddig mindig kiváltotta azt a vádat a magyar közéletben, hogy az ország vezetése luxuskiadásokra költ. Az ötletet megkérdőjelezi, hogy a Wizz Airrel folytatott korábbi bérlési rendszer megfelelő megoldásnak bizonyult a kormányzati igények kiszolgálására, ugyanakkor az elképzelés támogatói szerint biztonsági szempontból jobb a saját gép.

Rossz fényt vet a kormánygép-beszerzésre, hogy egyelőre nem tudni, hogyan áll a honvédség ősöreg szállítógépeinek lecserélése. Egyes szakértők szerint először a külföldön rekedt magyarok hazaszállítására képes repülőgépekre lenne szükség, aztán a honvédség igényeit kiszolgáló gépekre és csak ezt követően kormánygépre.