Úgy látszik Magyarországon kívül is kiverte a biztosítékot, hogy Günter Oettinger volt energiaügyekért felelős biztos (a Juncker-bizottságban jelenleg a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos) egy Kremlhöz köthető lobbista magángépén érkezett Magyarországra tavaly májusban. Az üggyel most már a német, belga, brit sajtó is elkezdett foglalkozni.

Németország uniós biztosa ugyanis akkor Klaus Mangold üzletember gépén érkezett Magyarországra, Mangold pedig állítólag Paks ügyében közvetített Budapest és Moszkva között. Ezzel a sztorival részletesen először a 444.hu foglalkozott, amikor is a német biztos a műszaki egyetemen adott elő a Jövő autói című konferencián, amit Orbán Viktor nyitott meg. A 444.hu akkor azt írta:

Más nyilvános közös programjuk nem volt, de úgy tudjuk, hogy nem a sofőr nélküli autókról szóló tanácskozás volt Oettinger érkezésének legfontosabb oka. A látogatás állítólag összefüggött a paksi atomerőmű bővítésével, és így Lázár János néhány nappal később esedékes brüsszeli tárgyalásával, illetve Szergej Lavrov orosz külügyminiszter budapesti látogatásával is.

A külföldi sajtó ingerküszöbét úgy látszik mostanra érte el, hogy Oettinger májusban Nyugat-Európa egyik legismertebb orosz gazdasági lobbistájának magánrepülőgépén érkezett Magyarországra. Oettinger személye Paks ügyében azért is lehet fontos, mert 2014-ig ő volt az energetikai biztos és ebben a minőségében előzetesen jóváhagyta a beruházás tervét.

A 444.hu szerint mostanáig tartott, hogy Oettinger elismerje, hogy tényleg Mangold magángépén érkezett akkor Budapestre: Javor Benedek európai parlamenti képviselő még július 7-én adott be egy erre vonatkozó kérdést, amelyre csak november elején sikerült az Európai Bizottságnak válaszolnia. Eszerint:

Tekintve, hogy nem állt rendelkezésre olyan kereskedelmi légi járat, amellyel időben megérkezett volna az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott találkozóra, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos Mangold úr magángépén utazott Budapestre.

A beismerésből azért lett európai botrány, mert a biztosok nem fogadhatnak el 150 eurónál drágább ajándékot. A magángépes utaztatásokra a bizottság elnökétől külön engedélyt kell kérni. Mangold ráadásul befolyásos üzletember, ezért különösen aggályosnak tűnik az utaztatás - emlékeztet a 444.hu. A Transparency International a német médiával közölte, hogy Mangold egy Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz szorosan kötődő lobbista. Emellett azonban más szabályt is megsérthetett az uniós biztos.

Jávor Benedek egy Facebook-bejegyzésében az EUObserver cikke alapján kiemelt néhány pontot, ahol Oettinger megsérthette a vonatkozó szabályokat. Ezek között egyebek mellett olyanok vannak a magángépes utazást érintő aggályon kívül, mint például:

  • Találkozót folytatott egy nem-regisztrált lobbistával, amit a biztosokra vonatkozó előírások tiltanak.
  • A lobbitalálkozóiról vezetendő publikus nyilvántartásában nem szerepeltette ezt a találkozót.
  • Az írásbeli kérdésére az előírt 6 hetes határidő helyett 4 hónap múlva válaszolt.
  • És ebben a válaszban azt állította, hogy azért kellett magángéppel jönnie, mert nem volt menetrendszerű járat, miközben az EP-képviselő szerint kérdéses időszakban 4 menetrendszerű járat érkezett Brüsszelből Budapestre.

Ezek alapján nem csoda, hogy Oettinger Twitteren is magyarázkodni kényszerült:

 


És persze erre a válaszra azonnal született karikatúra is:

 


 

A fenti bejegyzés csak egy abból a sokból, amelyben azt hangsúlyozza a biztos, hogy Magyarország és a hotel szervezte az útját, illetve hogy kormányok gyakran felajánlják a biztosoknak az utazás és a szállás megszervezését, ha meghívják egy találkozóra, konferenciára.

Oettinger azonban visszautasítja azokat a feltételezéseket, hogy Paksi projektről tárgyalt volna Orbánnal.

 


 

 

 

Oettinger most szintén Magyarországra érkezett egy a nemzetgazdasági tárca szervezésében november 17-én és 18-án tartandó kétnapos konferenciára és kiállításra, amelyet Budapesten a Millenárison tartanak. (Vélhetően ezek után nem magángépen.) Az esemény a tavasszal megrendezett "Jövő autói" konferencia folytatása - legalábbis az erről szóló sajtómeghívó szerint - és egy regionális csúcstalálkozó, melynek "célja egyebek mellett, hogy láthatóvá tegye a digitalizáció által létrejött kihívásokat, támogassa a tagállami intézkedések összehangolását, hozzájáruljon az Európai Digitális Agenda végrehajtásához, valamint találkozási pontként szolgáljon a döntéshozók és az ipar vezető képviselői számára." Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Günter Oettinger uniós biztos is beszédet mond - derült ki a meghívóból.

Újabb titkos út?

A 444.hu arról értesült, hogy Oettinger a múlt hétvégén is Magyarországon járt, ezúttal a Strabag vendégeként, de ezt nem hozta nyilvánosságra. A portálnak több, építőipari területen illetékes ember is beszámolt arról, hogy a múlt hétvégén is Budapesten járt. Annak a látogatásnak nincs nyoma a hivatalos programjában. A bizottsági naptára szerint múlt csütörtöktől hétfőig nem volt hivatalos találkozója. A portál információi szerint a magyar államtól az uniós biztos kért és kapott rendőri felvezetést a budapesti repülőtérről, ami a 444.hu szerint magánemberként nem járhatott volna neki.