A tárca nélküli miniszter közölte azt is: elküldték az Európai Bizottságnak, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és az Európai Központi Banknak (EKB) azokat a leveleket, amelyekben tájékoztatják a nemzetközi szervezeteket a jegybanktörvény módosításával kapcsolatosan. Összesen öt levél született: Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét arról tájékoztatta, hogy nem kíván előterjesztést tenni sem további jegybankalelnökre, sem pedig a monetáris tanács újabb tagjára. A miniszterelnök csatolta azokat a dokumentumokat is, amelyek az új jegybanktörvény-módosítási javaslattal függnek össze, továbbá jelzi, hogy Magyarország egy elővigyázatossági hitelmegállapodásra törekszik.

A Barrosónak írt tájékoztatóhoz hasonló tartalmú levelet küldött a monetáris tanács létszámára vonatkozóan Olli Rehn pénzügyi biztosnak Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, aki tudatta az Európai Bizottság biztosával: ő sem kíván azzal a parlamenti bizottsági jogkörrel élni, hogy előterjesztést tegyen a monetáris tanács külső tagjaira. Emellett a kormány képviseletében Varga Mihály, valamint az MNB elnöke, Simor András levelet írt az eddig lezajlott egyeztetésekről, a megszületett megegyezésről Christine Lagarde IMF-vezérigazgatónak, Mario Draghi EKB-elnöknek és Olli Rehnnek, akiknek szintén eljuttatták a jegybanktörvény-módosítás elkészült tervezetét.

Tisztázzák a jogköröket

Egy lépést megint tettünk előre azért, hogy a tárgyalásokhoz közelebb jussunk - értékelte a levelek elküldését a miniszter.
Az IMF-főtárgyaló elmondta, hogy a valutaalap magyarországi képviselőjét egy informális megbeszélésen már a múlt héten tájékoztatta az MNB-törvény tervezett új változtatásáról, amely a hétvégén még módosult, ezért ezen a héten újra ismerteti majd az IMF-képviselővel a törvényjavaslatot.

Az új indítvány tartalmi elemei közül kiemelte: tisztázzák benne azokat a jogköröket, amelyek a deviza- és aranytartalékról szóló információk kezeléséről szólnak, amelyek a monetáris tanács stratégiai döntéseivel és a végrehajtó menedzsmenttel kapcsolatosak, és átvezetik a jegybanktörvényen az új munka törvénykönyvének módosításait is.

Arra a kérdésre, hogy az új jegybanktörvény-módosítás parlamenti elfogadása után mikor kezdődhetnek meg a hivatalos IMF/EU-tárgyalások, Varga Mihály azt válaszolta: "mi az optimális lehetőségét teremtjük meg annak, hogy ez minél hamarabb megtörténjen, de ez nyilván a partnereinken is múlik".