Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke arra figyelmeztette a magyar kormányt, hogy ne lépjen egyoldalúan a devizahitelek forintosítása kapcsán - idézi a Reuters az osztrák Der Standard írását. A figyelmeztetés a forint árfolyamán is éreztette hatását, erről továbbiakat itt olvashat.

A lap arról számolt be, hogy Ewald Novotny, az ECB kormányzója szerint Draghi az európai makroprudenciális felügyelet, a potenciális gazdasági problémákat monitorozó Európai Rendszerkockázati Testületet (ESRB) vezetőjeként igyekszik nyomást gyakorolni Budapestre. Draghi amiatt aggódik, hogy a devizahitel-forintosítási program felgyorsíthatja a hitelezés visszaesését, ami negatív hatást gyakorolhat a stabilitásra és a növekedésre.

A lap idézi Nowotnyt, aki szerint a magyar kormány vállalta, hogy egyezteti lépéseit európai partnereivel.

A Reuters emlékeztet rá, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium szeptemberben kizárta az azonnali forintosítás lehetőségét hozzátéve, hogy a bankoknak továbbra is részt kell vállalniuk a veszteségekből. Orbán Viktor miniszterelnök szeptember elején úgy fogalmazott, hogy a bankoknak a devizahitel-szerződéseket úgy kell átalakítaniuk, hogy az árfolyam módosításából fakadó terheket ők viseljék - ha ezt nem teszik meg november 1-jéig, a kormány lépni fog.

Az ECB nem kommentálta a Der Standard cikkét, ám tavaly olyan jogi véleményt tett közzé, amelyben kifejezte aggodalmát egy hitelkonverzió potenciális kedvezőtlen hatásai miatt és a hitelnyújtókkal folytatandó párbeszédre szólított fel.

Az osztrák központi bank szóvivője megerősítette, hogy Ausztria vette fel az ESRB napirendjére a magyar devizahitelek ügyét. (Ausztria aktivitása azzal magyarázható, hogy a hazai bankpiacon jelentős az osztrák bankok súlya - a szerk.)