Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Autóipar, építőipar, adminisztráció, szállítmányozás és értékesítés - ezek azok a területek, ahová - a felmérések szerint - leginkább keresik az érettségivel rendelkező munkaerőt. De a fizetési adatok szerint nagyságrendekkel jobb helyzetben vannak a felsőoktatásban végzettek - írja az Infostart lapszemléjében.

Diplomával ma bruttó 400 ezer forint feletti átlagkeresetre lehet számítani, míg az érettségi vizsgával rendelkezők közel százezer forinttal kevesebbet vihetnek haza. Akinek még ilyen végzettsége sincs, az 17 százalékkal maradhat el ettől a szinttől.

A Workania által működtetett Fizetések.hu felmérése alapján az érettségizett munkavállalók átlagkeresete bruttó 304 ezer forint, érettségi nélkül pedig bruttó 260 ezer forint. A különbség tehát 17 százalék - fogalmazott a lapnak Ficza János. Viszont az elmúlt években az alacsony iskolázottságúak fizetése emelkedett jobban: a szakmunkások bérezése 2013 és 2018 között bruttó 155 ezerről 233 ezerre változott, ami ötvenszázalékos emelkedés. Az érettségizett és OKJ-végzettségűek bére, 45 százalékos növekedés után, 270-280 ezer forint körül mozgott tavaly. A főiskolát végzettek körében 25, egyetemi diplomásoknál 35 százalékos a növekedés, de náluk jóval 400 ezer fölé rúgnak a bérek.