A korábbinál sokkal több élő disznó hagyta  el tavaly az országot és kevesebb érkezett - derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Tavaly 27 százalékkal nőtt az élősertés-kivitel az előző évhez képest. A magyar sertések elsősorban Romániába, Ausztriába és Szlovákiába mentek. A román piacra irányuló export két és félszeresére emelkedett, miközben a szlovákiai kivitel 28 százalékkal csökkent. Az élősertés-import ezzel párhuzamosan 16 százalékkal csökkent, a legtöbb disznó Szlovákiából, Németországból és Csehországból jött a magyar piacra.

Bár az élő állatoknál látható fordulat kedvező, az viszont nem, hogy a külföldi piacokon eladott magyar sertéshús mennyisége 6 százalékkal, értéke pedig 19 százalékkal csökkent a múlt évben. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. Közben a sertéshúsimport mennyisége 13 százalékkal, értéke 1 százalékkal nőtt. A sertéshús 64 százaléka Németországból, Spanyolországból, Lengyelországból és Szlovákiából származott.

Az adatokból kiderül az is, hogy az összesített sertésmérleg negatív: Magyarország 2018-ban élő sertésből és sertéshúsból egyaránt nettó importőr volt, azaz több jött külföldről, mint amennyi kiment.