Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2010-es 5,7 milliárd forintról jövőre 6,8 milliárd forintra fog emelkedni a betegszállításra fordítható keret, ami 17,6 százalékos emelkedést jelent - közölte a miniszter az MTI híre szerint.

62 szervezetnek van finanszírozási szerződése a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, és 486 gépkocsival végzik ezt a szolgáltatást 24 órában - ismertette az adatokat Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár. Havonta kétszázezer betegszállítás történik, és a terhek enyhítésére, a biztonságos betegszállítási feladatok ellátására és fenntartására biztosítja a kormány ezt a kéthavi finanszírozást.

Az elmúlt 12 hónap átlagteljesítménye arányában kapják meg a szolgáltatók a finanszírozási összeget. A pluszforrás fordítható a működtetésre, valamint a munkavállalók bérezésére is. A cél, hogy az ellátás hatékony és folyamatos maradjon - hangoztatta a helyettes államtitkár.

Ónodi-Szűcs Zoltán az egészségügyi ágazatban eddig végbement alapbéremeléssel kapcsolatos ellenzéki kritikákra reagálva közölte, visszautasít minden olyan "ribilliókeltést", amely azt akarja sugallni, hogy a kormány nem tartja magát az érdekképviseletekkel történt egyezséghez. "A megállapodás tartalmazza azt a bértáblát, amely alapján a munkavállalók bérszámfejtése történik." (Új felfedezés - tovább is élhet az ember, mint hitték.)

Most bért emeltek, vagy nem?

Az államtitkár szerint az esetleges félreértések abból adódhatnak, hogy a januári minimálbér-emeléssel és garantált bérminimum-emeléssel már történt egy alapbéremelés az egészségügyi ágazatban is azoknál, akiknek nem érte el ezt a bérszintet az alapbérük. Tehát az alapbérek november 1-jétől 12 százalékkal emelkedtek, a különbség abban van, hogy akinek januárban már nőtt az alapbére, azok esetében a novemberi emelés mértéke nem érte el a 12 százalékot.

Mint mondta, mintegy 560 olyan szakdolgozó van, aki már januárban megkapta a körülbelül 12 százalékos béremelést a garantált bérminimum-emelés miatt. Nagyjából tízezerre tehető azoknak a munkavállalóknak a köre, akik szintén kaptak valamilyen emelést januárban, így most kevesebbet érzékelnek 12 százaléknál, a többieknél az emelés 12 százalék.

Az államtitkár szerint az ágazatban az elmúlt 14 hónapban az egészségügyi szakdolgozói bérek átlagosan több mint 40 százalékkal emelkedtek. Jelezte azt is, az érdekképviseletek történt tavalyi megállapodás része az is, hogy munkáltatói döntés alapján senkitől nem vonhatnak el más pótlékot. "Nem lehet alapja semmilyen elvonásnak az alapbéremelkedés, hiszen a kormányzati szándék nem ez volt" - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán az MTI-nek.

A kép illusztráció, Laufer Logistic Kft. betegszállító, forrás: MTI Fotó/Ujvári Sándor.