A doppingolás tiltott, büntetendő csalás, amely egészségügyi kockázatot is rejt magában. Ide tartoznak természetesen a tiltott teljesítménynövelő szerek és módszerek is - mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (HUNADO) vezetője egy konferencián, amelyről a Laboratorium.hu számolt be.

Igaz, a sportolóknak nem könnyű eligazodniuk a szerek között. Tiszeker Ágnest havonta 40-50 kérdéssel keresik meg különféle táplálék-kiegészítőkkel kapcsolatos kérdésekkel.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 2013-ban elfogadta, hogy létezik nem szándékos doppingvétség is. Emiatt bizonyos szerek nem szándékos fogyasztása esetén a büntetési tétel mértéke csökkenhet az eredetihez képest. A nem szándékos alkalmazást a sportolónak kell bizonyítania. Például egy anabolikus szteroiddal szennyezett táplálék-kiegészítő használata esetén a büntetés az eredeti négy éves eltiltás helyett az eltiltási időszak minimális időtartama megrovás (eltiltási időszak nélkül), maximális időtartama két év, a vétkesség súlyosságától függően.

A doppingellenes küzdelem óriási felelősség a gyártóknak/forgalmazóknak és a sportolóknak egyaránt - mondta Horváthné Soós Erika, a Wessling Hungary Kft. étrend-kiegészítők tiltott hatóanyagait vizsgáló részlegének vezetője. Az étrend-kiegészítők vizsgálatával immár több mint 10 éve foglalkozó cég laboratóriumába főleg a gyártóktól, forgalmazóktól érkeznek a minták, amelyeket többek között a hatóanyag alapján is megvizsgálnak. A doppingmentesség-vizsgálatok során anabolikus szereket, hormonokat és metabolikus módosítókat, a kannabinoidok közé tartozó THC-t, stimulánsokat, narkotikumokat, β2-agonistákat és β-blokkolókat elemeznek.

Mivel az analitikai technika egyre érzékenyebbé válik, egyre több minta bukik meg a doppingvizsgálatokon is. Elég csak a profi országúti kerékpárosra, Alberto Contadorra gondolni, aki 2012-ben a vizeletmintájában mért 0,05 ng/ml koncentrációjú klenbuterol értékkel megbukott. A WADA abban az időben az akkreditált laboratóriumaitól a 2 ng/ml kimutatási határértéket várt el erre az anyagra. Ezután az eset után 2013-tól már 0,2 ng/ml-re változtatták az elvárt kimutatási határérték. Ez azért érdekes, mert 2012-ben és 2013-ban is a csak a WADA által előírt hivatalos elvárt értéken mérni tudó laboratóriumban Contador mintája negatív vizsgálati eredményt adott volna. Ennek ellenére a sokkal alacsonyabb koncentrációt kimutatni képes laboratóriumban már 2012-ben is pozitív lett a minta vizsgálati eredménye.

Annak, aki biztosra akar menni az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban, a laboratórium szakembere a Doppingmentes.hu